Kakaós gömbkalács Szafi Free kenyérlisztből

 

Kakaós gömbkalács Szafi Free kenyérlisztből

Glutén, tej, tojás, szója, magliszt, élesztő és hozzáadott cukor nélkül!

Újabb finomságot készítettem Szafi Free kenyérlisztből :) Sütöttem már kakaós csigát, túrós batyut, lekváros buktát is ebből a lisztből, ez pedig most egy szuper kis kalács lett! :)

Hozzávalók a világos tésztához:

- 20 gr frissen facsart citromlé
- 150 gr langyos víz
- csipet só
- 25 gr eritrit (ez ízlés szerint változhat!)
- 135 gr Szafi Free házikenyér lisztkeverék (itt megvásárolható)
- fél citrom reszelt héja
- 1 tk vanília kivonat

Hozzávalók a kakaós tésztához:

- 20 gr frissen facsart citromlé
- 150 gr langyos víz
- csipet só
- 25 gr eritrit (ez ízlés szerint változhat!)
- 15 gr holland kakaópor
- 135 gr Szafi Free házikenyér lisztkeverék (itt megvásárolható)
- fél citrom reszelt héja
- 1 tk vanília kivonat

Tetejére:

- kókuszolaj

A kétféle tésztát külön-külön állítottam össze vagyis a világos tésztához a frissen facsart citromlevet tálba mértem, hozzáöntöttem a langyos vizet, sót, eritritet, vanília kivonatot is. A citromot alaposan megmostam, szárazra töröltem, héját lereszeltem majd ezt is beleszórtam. Hozzáadtam a lisztet és az egészet kézzel összegyúrtam. 

A kakaós tésztánál ugyan így jártam el: Langyos víz+ citromlé, só, eritrit, vanília kivonat, reszelt citromhéj, kakaópor végül a liszt és az egészet kézzel összegyúrtam. 5 percig hagytam a kétféle tésztát pihenni majd kevés liszttel megszórt munkalapon a világos és kakaós tésztát is kézzel átgyúrtam, gombóccá formáztam..

..és akkor elkezdtem a rétegezést :) A kakaós tésztagombócból csíptem egy diónyi mennyiséget.. 

(a fotó mérete senkit se tévesszen meg!!! egy nagyon jó minőségű telóval fotóztam, közelről, így elég csalós, de valójában tényleg csak egy diónyi adag tészta van az alábbi képen)

Eztán csíptem a világos tésztából 2x akkora mennyiséget mint a kakaósból..

Majd a világos tésztát kezemmel kilapítottam...

A kakaós tésztagombócot a világos lap közepére tettem és becsomagoltam mint egy batyut :)

majd gombóccá formáztam...

Most újból a kakaós tészta következett, nagyjából dupla akkora adag, mint a fenti képen látható világos tészta, tehát ezt is kilapítottam, belecsomagoltam a világos tésztagombócot, végül jött még egy utolsó világos tészta adag, lapítás, a kakaós gömb csomagolása..

Az elkészült tésztagombócot sütőpapíros tepsibe tettem.

Most pedig fordítva kezdtem a rétegezést :) először világos tésztagombócot készítettem, kb. diónyi mennyiségűt, azt dupla akkora méretű kakaós tésztába csomagoltam és így tovább...és így tovább felváltva a tésztalapokat, gombócoztam, lapítottam és csomagoltam :) majd a kakaós tésztagombócot is a sütőpapíros tepsibe tettem. 

Mindkét gombóc tetejét vékonyan lekentem olajjal és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt sütöttem meg. (ez az idő és persze a hőfok is változhat, mivel minden sütő máshogy süt!)

Miután megsültek a gombócok, rácsra tettem kihűlni..

Miután kihűlt, akkor vágtam csak fel..

Íme az első verzió, ami a kakaós gombóccal indult :)

illetve a világos tésztás verzió..

Háát..ilyen lett! :) Hosszabb és bonyolultabb leírni, mint ahogy valójában készült, de muszáj volt ilyen részletesen szemléltetnem hogy értsétek, hogy is készül valójában :) Remélem sikerült! 

Sütéseimhez az alapanyagokat a Diétás Termékek Webshop biztosítja!

www.dietas-termekek-webshop.hu


vissza