Hólabda/kozáksapka Mester süteménylisztből

 

Hólabda/kozáksapka Mester süteménylisztből

Glutén- és tejmentesen

Imádom ezt a sütit (is)! :)
Találtam egy tök jó receptet itt, így ma nekiláttam és el is készítettem. Viszont azt hiszem a csillagok állása ma nem nekem kedvezett, illetve Kohári Évi barátnőmet idézve, a kis manók rajtam röhöghettek fent a padláson, ugyanis igen királyul összeesett a kakakós tésztám még bent a sütőben :O Nem is értem..de mindegy! Nem keres(t)em a válaszokat rá, mert egyrészt nem volt rá időm, másrészt pedig a tészta tök jó lett csak hát lapos :) így a kivágott kis korongokat nem félbevágtam hanem kettesével "ragasztottam" össze a krémmel. Így készült az én IGAZI hólabdám..

Hozzávalók a tésztához:

- 4 db M-es méretű tojás
- 4 ek forró víz
- 200 gr porcukor
- 125 gr Mester süteményliszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 1 ek holland kakaópor
- 6 gr sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

- 350 ml Joya mandulás rizstej
- 4 ek Mester sütiliszt
- 150 gr porcukor
- 6 gr vaníliás cukor
- 140 gr Liga margarin
- 1 tk rumaroma
(mondjuk nekem "véletlenül" több ment bele) 

Forgatáshoz:

- kókuszreszelék 

Tetejére:

- Mester étbevonó (kb 1 marák) (itt megvásárolható: Mester Család)
- 1 ek kókuszzsír 

Elsőként a tésztát készítettem el. Ehhez a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgájához hozzáadtam a porcukrot és a forró vizet, majd kézi habverővel kikevertem. A lisztet, sütőport és a kakaóport egy másik tálban összekevertem majd a cukros tojásos masszához adtam, végül a felvert tojásfehérje habot is óvatosan belekevertem....

Egy 33x23-as tepsit kibéleltem sütőpapírral, ebbe öntöttem a tésztát amit 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 30 perc alatt megsütöttem. Na és az első 10-12 perc után jött a sokk, amikor már tök szép nagy volt a tészta na akkor egyik pillanatról a másikra összeesett :( Már akkor tudtam hogy nem fogok újra nekiállni, így hát amikor kihűlt, 6 centi átmérőjű formával köröket szaggattam belőle. 

Amíg készült a tészta, elkészítettem a krémet. Ehhez a egy kisebb edénybe öntöttem a mandulatejet, hozzáadtam a lisztet és folyamatos kevergetés közben sűrűre főztem majd teljesen kihűtöttem. Egy tálban a Ligát a cukrokkal és a rumaromával kikevertem majd a kihűlt krémehez öntöttem és újból alaposan összekevertem. Tudtam hogy rettentő sok lesz a krém mivel két karikát kellett egy darab sütihez felhasználnom, de ami megmaradt hűtőbe tettem, semmi romlandó nincs benne, így még karácsony előtt felhasználhatom :)

Összeragasztás után az oldalát is megkentem krémmel majd kókuszreszelékbe forgattam és kb. 10 percre hűtőbe tettem. Közben megolvaszottam a csokilapokat és egy kiskanál segítségével bevontam tetrjüket.

Íme az elbénázott hólabdám vagy kozáksapkám, ki hogy hívja! :) Nekem mondjuk hót mindegy, mert az íze a lényeg és az bizony nagyon ott van! :)

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat a Mester Család biztosítja!

webaruhaz.mestercsalad.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

 

vissza