Gluténmentes vegán csokitorta Szafi Free alapanyagokból

 

Gluténmentes vegán csokitorta Szafi Free alapanyagokból

Életem első vegán tortája!

Megkértek, megsütöttem.
Tisztában vagyok vele, hogy nem tökéletes, de akkor is büszke vagyok rá, mert én készítettem. Mondjuk aki ismer, követi a blogot, az tudja hogy nálam hatalmas mumus a torta készítés, egy kezemen meg tudom számolni, hogy eddig mennyit sütöttem, pedig 6 éve vagyok gluténérzékeny. Most viszont egy olyan alkalom volt, amit nem utasíthattam vissza. Egy nagyon kedves ismerősöm születésnapjára készítettem ezt a csokis-gyümölcsös tortát. Enikőről tudni kell hogy glutént, tejet és tojást sem fogyaszt, így a hagyományos tojásos, de még egy sima rizslisztes piskóta is felejtős volt és a krémben, habban sem lehetett tejtermék! 

Szafi blogján találtam a tészta és a krém receptjét is, a kettőt ötvözve megsütöttem ezt a szépséget! (szerintem a szép, a többi meg nem igazán érdekel )

A krém hozzávalói:

- 2 tábla (2x 125 g) 70%-os étcsokoládé
- 400 ml Cocomas kókusztejszín/kókuszkrém
- 200 g por eritritít
- 25 g zselatin vagy agar-agar

A habhoz vagyis amivel a tortát kívül bevontam 350 ml Cocomas kókuszkrémet és 1 ek por állagú eritritet használtam, valamint 2 csomag habfixálót.

Díszítéshez tetszőleges gyümölcs. Én most meggyet, ribizlit és áfonyát használtam, valamint a rétegek közé felezett meggyet tettem. Lejjebb látszik a képeken, miként készítettem.

A kókuszkrémet felmelegítettem, hozzáadtam a darabokra tört csokit és a por állagú eritritet és az egészet összefőztem. Hűtőbe tettem. Nálam egy éjszakát állt hűtőben, de szerintem frissen készítve sem lesz másabb állag, csak jó alaposan le kell hűteni. Másnap reggelre besűrűsödött a krém, átkevertem kézi robotgéppel, hozzáadtam a zselatint és ismét hűtőbe tettem.

A tészta hozzávalók, amit egy 18 cm átmérőjű tortaformában készítettem:

- 250 g Szafi Free hajdinás piskóta lisztkeverék
- 15 g Szafi Reform negyedannyi édesítő
- 30 g 100%-os citromlé
- 200 g víz
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 100 g Szafi Reform sárgabarack lekvár

Ezeket az alapanyagokat dupláztam, tehát összesen 2 db tortát sütöttem. A krémből egy adag készült.

A vizet, citromlevet, édesítőt és a lekvárt egy tálba mértem, alaposan összekevertem. Hozzáadtam a lisztet és kézi habverővel csomómentesre kevertem a tésztát. A kapcsos tortaformát olajspray-vel kifújtam és beleöntöttem a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 32 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő sütőfüggő!)
Tehát ebből készítettem két adagot!

A megsült és teljesen kihűlt piskóta lapokat félbevágtam. A krém tökéletes állagú lett a hűtőben, mutatok werkfotót róla  Ez nem folyik, nem kell aggódni!  

Nagyon izgultam, hogy sikerül-e!!!
Na de vissza a piskótához! Ilyen volt a sütőből kivéve...

..majd félbevágva..

A csokikrémből 2 evőkanállal félre tettem és a maradék krémet az első tortalapra kentem. A meggyet megmostam, félbevágtam, kimagoztam és egyenletesen eloszlattam a krémen..

Ezután következett egy újabb tésztalap, megint a krém, meggy..

..és újra és újra.. 

Íme az emeletes csokitortám! 

Az alaposan lehűtött kókuszkrémhez adtam a poreritritet, majd robotgéppel elkezdtem felverni és közben adagoltam hozzá a fixálót. Amikor elértem a kellő állagot, hozzákevertem a korábban félretett csokikrémet is, így egy nagyon szép világos kakaós-kókuszos habos bevonatom lett így! 
Szinte remegő kézzel vontam be a tortát vele, majd gyümölcsökkel díszítettem és hűtőbe tettem.

Háát, ilyen lett! Szerintem nagyon szép, büszke vagyok rá, na meg picit magamra is, hogy belevágtam! 

A belsejéről sajnos nem tudok képet mutatni, amint az ünnepelttől megkapom, feltöltöm ide! 

UPDATE! Megérkezett a szülinapostól a fotó! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza