Gesztenyetorta glutén- és laktózmentesen

 

Gesztenyetorta glutén- és laktózmentesen

Doves Farm önkelesztős süteménylisztből

Különleges alkalomból készült ez a mai bejegyzés no és persze a torta is! Már az elején leszögezem, NEM tudok krémes tortát sütni! Több ilyen jellegű receptnél is írtam már, hogy egyszerűen nem áll rá a kezem, a végeredményt sem látom tökéletesnek, úgyhogy inkább nem is erősítem a krémes tortakészítők táborát, maradok a jól bevált kelt tésztáimnál! 

Na de vissza a különleges alkalomra, ami miatt elkészült ez gesztenyetorta! Nagyon kedves barátnőm/volt kolléganőm kerek születésnapja van ma. (márc.13.) Viki nagy gesztenyeimádó, ezért már hetekkel ezelőtt eldöntöttem, gesztenyetortát fogok sütni erre a jeles napra! Bár Viki nem érzékeny semmire, nincs ételintoleranciája vagy allergiája, ellenben az én konyhámba pedig nem teszi be búzaliszt a lábát  így úgy döntöttem, mentes tortát kap!  Ezen felül semmi konkrét elképzelésem nem volt, csak annyi hogy a gesztenye domináljon, hát...azt hiszem sikerült!  Sima egyszerű piskótát sütöttem, amit megtöltöttem az általam megálmodott krémmel. Így készítettem...

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

- 4 db M-es tojás
- 70 g cukor 
- 70 g Doves Farm önkelesztős süteményliszt 

A krém hozzávalói:

- 450 g gesztenyemassza (lejjebb a képek között mutatom milyet használtam)
- 250 g laktózmentes mascarpone
- 2 csomag (2x 10 g) Dr. Oetker habfixáló
- 300 ml laktózmentes habtejszín
- 1 ek porcukor
- 1 ek sütőrum

Tetejére díszítéshez kb. 50 g étcsokoládé

A gesztenyét fagyasztott állapotban vásároltam, előző este kivettem a fagyóból és áttettem a hűtőbe. Reggel kicsomagoltam és villával összetörtem, összekevertem.

Ezt a gesztenyemasszát használtam. Szerintem ez a legfinomabb! (Lidl-ben vásároltam)

Hozzáadtam a mascarponet és rumot, majd az egészet összekevertem. A habtejszínt tálba öntöttem, hozzáadtam a porcukrot és kézi robotgép habverőjével elkezdtem habbá verni. Közben fokozatosan adagoltam hozzá a 2 csomag habfixálót. A kemény habot óvatosan a gesztenyés-mascarpones krémhez kevertem és hűtőbe tettem. (soha nem készítettem még ilyet, azt tudtam hogy a természetes gesztenye ízt semmiképp nem szeretném elrontani azzal hogy túlcukrozom, de milyen jól tettem, lehet hogy még az egy evőkanál sem kellett volna bele, mert nagyon-nagyon finom lett!)

A következő lépés a piskóta volt. Ehhez a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem. A sárgákat a cukorral fehéredésig kevertem. Beleszitáltam a lisztet, összekevertem majd óvatosan beleforgattam a kemény habbá vert tojásfehérjét is. 

A tortaformát kikentem olajjal, megszórtam liszttel és a tésztát beleöntöttem...

160 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési funkción 35 percet sütöttem.

Miután elkészült, kivettem a sütőből, vártam picit majd levettem a kapcsos keretet róla. Gyönyörűen megtartotta a formáját!!!

Miután teljesen kihűlt, 3 részre vágtam. Látszik mennyire tökéletes a tésztája!!! nagyon boldog voltam hogy sikerült! 
(ez a piskóta egyébként a legjobb! Tekercsnek is sokszor sütöm, nagyon jó a tésztája és számomra ez hasonlít leginkább a búzaliszteshez!)

A hűtőben levő krémet kivettem, párszor átkevertem majd 3 részre osztottam. Megkentem az alsó tésztalapot krémmel, erre tettem a második lapot, újra krém következett majd a legutolsó lap. Végül a körben és a tetejét is bevontam krémmel.

A maradék 50 gramm gesztenyemasszából pici golyókat formáztam, amit olvasztott csokiba mártottam és megdíszítettem a  torta tetejét! 

Elmondhatatlanul büszke vagyok rá!!! Tudom hogy nem hibátlan és hogy egy cukrász vizsgán simán elhasalnék egy elégtelennel  de nem érdekel, mert úgy sikerült ahogy szerettem volna!!! Egyáltalán nem gejl, nem folyós, nem íztelen, a piskóta vaj puha, a krém pont olyan amilyennek elképzeltem, amilyennek megálmodtam! 

...és célba ért! 

Felvágtuk, megkóstoltuk...

Szerintem nagyon finom! Vikinek is nagyon ízlett! 

..és ez ünnepelt! 

Boldog születésnapot Viki! 

2018. március 13. 

vissza