Erdei gyümölcsös-mascarpones piskóta tekercs

 

Erdei gyümölcsös-mascarpones piskóta tekercs

Glutén- és laktózmentesen

Névnapi sütim, avagy magad uram ha szolgád nincsen  Ahol én lakom, ott nincs mentes cuki, se egy olyan hely, ahova nyugodt szívvel beülhetne az ember lánya egy szelet gluténmentes sütit elfogyasztani, így hát mint mindig, most is magam sütöttem!  Ne keressétek a tekercs formát  mert a szabályosság félúton valahol elveszett   csöppet’ sok lett az erdei gyümis-tejszínes-mascarpones krém, szóval tök béna az egész, ellenben ez a piskóta életem legeslegeslegtutibb piskótája lett! Álomkönnyű, puha és nagyon-nagyon finom! 

(azt már az elején meg kell hogy jegyezzem, hogy szerintem sok lett a krém, vagy aztán a fene tudja  a férjem szerint tökéletes, szerintem meg azt sem tudtam hova kenjem már a maradékot, szóval ezt mindenki maga döntse el, hogy mekkora adaggal készíti! Ha nem szeretnétek a tekercset kívülről is bevonni, akkor bőven elég 200 ml tejszín és 1 csomi zselatin fix.)

A tészta hozzávalói: 

- 5 db M-es tojás
- 80 g cukor 
- 80 g Doves Farm süteményliszt (itt megvásárolható: Egészségmarket)

A krémhez:

- kb. 300 g erdei vegyes gyümölcs (én fagyasztott használtam, lejjebb teszek fotót róla)
- 80 gr porcukor
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- 250 g laktózmentes mascarprone 
- 400 ml laktózmentes habtejszín
- 2 csomag Dr. Oetker expressz zselatin fix

A piskótához az egész tojásokat a cukorral kézi robotgép segítségével kb. 5 percen keresztül habosra kevertem. (soha nem választom szét a tojásokat, próbáljátok ki, mert nagyon egyszerű, kevesebb mosogatni való és ugyan olyan piskóta állag!!!) Beleszitáltam a lisztet és kevertem rajta párat robotgéppel. Egy 35x25-ös méretű tepsit sütőpapírral kibéleltem és beleöntöttem a tésztát, elsimítottam majd 165-170 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25 perc perc alatt szép aranybarnára sütöttem. A megsült piskótalapot porcukorral megszórt tiszta konyharuhára borítottam és a sütőpapírt óvatosan lehúztam majd a konyharuhával együtt feltekertem és úgy hagytam kihűlni.

Amíg sült a tészta a hideg tejszínt a habfixálóval együtt kemény habbá vertem. Hozzáadtam a porcukrot, kevertem rajta párat. Következett a mascarpone majd az erdei gyümölcs (fagyasztott állapotban).

Ezt a fagyasztott gyümölcskeveréket használtam, Lidl-ben szoktam vásárolni.

A kihűlt piskóta tekercset kitekertem és megtöltöttem a krémmel..

Majd újra feltekertem.

Bevontam a maradék krémmel. (szerintem tényleg sok, ezért is veszítette el a tekercs formáját a tészta)

..és hűtőbe tettem. Kb. 1 óra múlva szeleteltem, hát ilyen lett

A család szerint is nagyon finom! Ahogy írtam az elején, ez a piskóta mindent visz!!!  A krém pedig.. tökéletes harmóniában van, savanykás és édes is egyben! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza