Diótorta glutén- és tejmentesen

 

Diótorta glutén- és tejmentesen

Gluténmentes életem 5. évfordulójára

Tisztában vagyok vele hogy nem ez a torta kapja 2017-es év szépségdíját, de úgy döntöttem megosztom veletek, mert bár nem túl szép, ellenben nagyon-nagyon finom! Jeles alkalomra készült. Nem, nem szülinapra vagy ahogy vesszük... gluténmentes életem 5. évfordulójára. 

Napokig gondolkodtam, milyen ízvilágú tortát készítsek. Nagyon szeretem a csokis sütiket, a kókuszosat talán még inkább és a diósat már ne is említsem... Végül valami miatt most a diós fele húzott a szívem. Így megsütöttem életem első diótortáját. 

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű csatos tortaformához:

- 30 g Nutrifree Mix per Pane liszt x2
- 30 g cukor x2
- 20 g dió x2
- 3 db M-es méretű tojás x2
- csipet só x2

Ebből az adagból készítettem 2 db diós piskótát, így a végén 4 részre tudtam osztani a megsült lapokat.

Krém: (receptjét itt találtam)

250 g darált dió
- 120 g porcukor
- 250 g Rama margarin (vajas íz)
- 50 ml növényi tej
- 1 kk vanília kivonat
- 1 tk rum (vagy rumaroma)

Díszítéshez (opció) növényi tejszínhab, pár szem dió.

Elsőként a diót száraz serpenyőben megpirítottam. Összesen (a tésztához és a krémez) 290 gramm diót használtam, ebből 2x20 gramm ment a tésztába, a maradék a krémbe. A megpirított diót kihűtöttem és ledaráltam. 

A piskótalapokat külön sütöttem meg. A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat a cukorral világosra kevertem.

A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem. A lisztet a darált dióval összekevertem és a tojások sárgájához adtam. alaposan kikevertem. Kanalanként hozzáadtam a felvert tojásfehérje habot és óvatosan összekevertem.

 A tésztát csatos tortaformába öntöttem és 175 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20-22 perc alatt megsütöttem.

(a sütési idő eltérő lehet)

Ezt a folyamatot még egyszer megismételtem.

Amíg sült a piskóta, elkészítettem a krémet. A puha vajat a porcukorral, darált dióval, vanília kivonattal és rummal habosra kevertem. 

A kihűlt piskótalapokat félbevágtam és vékonyan megkentem a krémmel. Próbáltam fejben arányosan elosztani, mert a végén a torta tetejét és a szélét is szerettem volna bevonni vele. 

Így rétegeztem a lapokat...

Végül bevontam a maradék krémmel. Nem túl szép, dől jobbra-balra, de az enyém! ♥️

Mindent összevetve: nagyon finom, szuper jó diós, sokat dolgoztam vele, de a tortakészítés továbbra sem az én műfajom! ☺️

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza