Csokis keksz rizslisztből

 

Csokis keksz rizslisztből

Glutén- és tejmentesen

Én mondtam hogy ez a keksz univerzális. :) Tökéletes linzerhez (recpetjét itt találjátok), nyomdázható is (recept itt) illetve zserbógolyó vagy bármilyen kekszes süti alapjának kiváló!

Itt egy összeállítás, mennyi finomság készíthető rizslisztes kekszből :)

Tehát a recpet..

Hozzávalók:

- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Mester Család)
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília kikapart magja, esetleg vanília kivonat)
- 1 citrom reszelt héja 

Ugyan ez a lekváros linzerhez készült videó, de kérlek szépen, mielőtt nekiltász a sütésnek, olvasd el az alábbiakat!

Több visszajelzést is kaptam a rizsliszttel készült linzerről, nagyon nagyon sokan elkészítettétek, hihetetlen mennyiségű fotót kaptam és mindannyian meg voltatok vele elégedve. De sajnos volt akinek nem sikerült. :( Mivel nem tudok mindenkinek személyesen segíteni, így készítettem egy videót, abban látható hogy viselkedik a tészta. Durván 1 perc alatt összeáll gyúráskor!

De ami fontos!!!
- nem kell plusz margarint hozzáadni
- nem kell plusz rizslisztet hozzátenni
- nem kell több tojás hozzá

A recept úgy jó ahogy van, tehát sem több folyadék, sem több szárazanyag nem kell hozzá! A hűtőből kivett tésztát két részre lehet osztani, mert kisebb mennyiséggel könnyebb dolgozni, én is így tettem, látszik a videóban is. Ahogy az is hogy átgyúráskor akkor tettem csak rizslisztet a tésza alá amikor az már teljesen felvette. Tehát a tészta nyújtható, nyomdázható, formázható! Remélem az alábbi videó segítség lesz mindenkinek! :)

A lisztet, cukrot, tojást, szódabikarbónát, reszelt citromhéjat egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem, és kézzel összegyúrtam majd negyed órára hűtőbe tettem. Negyed óra leteltével a tésztát enyhén rizslisztezett nyújtólapon kézzel párszor átgyúrtam, majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Keksz formval kiszaggattam (de ezt lehet sima derelyevágóval is készíteni)..

Sütőpapíros tepsibe tettem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem. Miután kihűltek, olvasztott csokival vontam be őket és hűtőbe tettem. Nagyon egyszerű és nagyon finom! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza