Aprósütemény rizslisztből

 

Aprósütemény rizslisztből

Glutén-,tej és cukormentesen

Hihetetlen népszerűségnek örvend a RIZSLISZTES LINZER receptem! ☺️

A mai finomságnál is ezt a receptet vettem alapul, csak most nem linzer/keksz formában készítettem el, hanem aprósütiként, különböző formákban. Bár a linzer receptjénél is leírtam, de itt is megteszem a legfontosabb dolgokat, amiket tudni kell az elkészítés előtt és közben.

Tehát:

Kérlek szépen, mielőtt nekiltász a sütésnek, olvasd el az alábbiakat illetve nézd meg a videót!

Több visszajelzést is kaptam a rizsliszttel készült linzerről, nagyon nagyon sokan elkészítettétek, hihetetlen mennyiségű fotót kaptam és mindannyian meg voltatok vele elégedve. De sajnos volt akinek nem sikerült. :( Mivel nem tudok mindenkinek személyesen segíteni, így készítettem egy videót, abban látható hogy viselkedik a tészta. Durván 1 perc alatt összeáll gyúráskor!

De ami fontos!!!
- nem kell plusz margarint hozzáadni
- nem kell plusz rizslisztet hozzátenni
- nem kell több tojás hozzá

A recept úgy jó ahogy van, tehát sem több folyadék, sem több szárazanyag nem kell hozzá! A hűtőből kivett tésztát két részre lehet osztani, mert kisebb mennyiséggel könnyebb dolgozni, én is így tettem, látszik a videóban is. Ahogy az is hogy átgyúráskor akkor tettem csak rizslisztet a tésza alá amikor az már teljesen felvette. Tehát a tészta nyújtható, nyomdázható, formázható! 

Az alábbi videó a linzer elkészítését mutatja be, de teljesen mindegy hogy formázzátok a tésztát, itt a hangsúly az összeállításon van! Kérlek nézzétek végig!

A tészta hozzávalói a következők:

- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Egeszsegmarket)
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porrá őrölt eritrit
- 1 rúd vanília kikapart magja, esetleg vanília kivonat vagy házi vaníliás poreritrit
- 1 citrom reszelt héja 

Ha majdnem teljesen "nullára szeretnétek leredukálni" a költségeket, úgy bátran hagyjátok ki a reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot/eritritet is, tovább ha valakinek TOJÁSMENTESEN kell étkeznie, arra is talál alternatívát, ugyanis tojás nélkül is elkészítettem már ezt a receptet. Ide kattintva megtaláljátok!

Az elkészítés a következőképp zajlik:

A lisztet, cukrot, tojást, szódabikarbónát, reszelt citromhéjat egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam majd a lisztes keverékhez öntöttem és kézzel összegyúrtam. A linzertől eltérően most nem tettem hűtőbe a tésztát hanem egyből formáztam. Kisebb, kb. 50 forintos nagyságú gombócokat csíptem a tésztából és gombóccá formáztam, ebből 7-8 darabok készítettem. Csíptem egy nagyobb adagot, enyhén rizslisztezett szilikon lapon vastagabb rúddá sodortam, villával megmináztam, majd kb. 3-4 centi hosszú csíkokra vágtam. Készítettem olyan verziót is ahol a tásztarudat csak feldaraboltam, kb. 1 centi szélességűre. Ez nem írott szabály, mindenki olyanra készíti amilyen neki tetszik!

Így néztek ki az általam megformázott sütik..

A gombócok közepébe egy-egy szem mogyorót nyomtam, de dióval, mandulával is nagyon finom! Volt amelyikbe csokicseppet tettem, de a végén néhányat olvasztott csokiba mártottam majd megforgattam kókuszreszelékben és darált mogyoróban.

Formázás után 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem. (a stüési idő mindig sütőfüggő, ezt érdemes figyelembe venni!)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza