Almás háromszög Mester süteménylisztből

 

Almás háromszög Mester süteménylisztből

Glutén-, tej- és tojásmentes tésztából.

Ha almás süti, akkor elsőként szerintem mindenki almás pitére gondol. Nyilván, mert szerintem az az egyik legfinomabb! Én most "túl léptem" a pitén és helyette fahéjas-almás háromszögeket készítettem. 

Hozzávalók 10 db, kb. 12 x 12 centi átmérőjű háromszöghöz:

- 250 g Mester süteményliszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 50 g Liga margarin
- 35 g cukor
- 1 citrom reszelt héja

- 4 g Dr. Oetker porélesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss)
- 140 ml Joya mandulás rizstej
- csipet só

Töltelék:

- 4 db közepes alma (a legjobb ha savanykás ízvilágot választunk
- 3 ek cukor
- fél citrom leve
- őrölt fahéj

Tetejére kenéshez:

- 1 kisebb tojás tojás
(tudom, így már nem tojásmentes, de nálam nem gond a tojás fogyasztás, engem csak a kíváncsiság vezérelt, hogy így is működik-e a tészta, aki teljesen tojásmentesen szeretné készíteni, kenje le a tésztát sárgabarack  lekvárral)

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem és kézzel összegyúrtam, majd letakarva 35 percet pihentettem. (a mandula tej szobahőmérsékletű volt, a Ligát pedig pár másodpercre mikróba tettem hogy épp puha legyen, tehát a lényeg hogy ne legyen teljesen folyós mert akkor kicsapódik illetve ne is legyen kőszikla!)

Amíg a tészta pihent, megpucoltam az almákat, negyedeltem, magházukat kivágtam és apró kockákra vágtam. Kisebb edénybe tettem, fél citrom levét belefacsartam, hozzáadtam a cukrot és az őrölt fahéjat (ízlés szerint) majd az egészet pár perc alatt összefőztem, végül kihűtöttem.

A tésztát kevés rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel átgyúrtam, majd téglalap alakúra, kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam. (Dolgozhatunk fél adag tésztával is, vagyis átgyúrás után két részre kell venni a tésztát, így könnyebb bánni vele)

A tésztából az alábbi módon háromszögeket vágtam...

A tészta sarkát összecsíptem...

Majd sütőpapíros tepsibe sorakoztattam...

Közepére szórtam kevés gluténmentes zsemlemorzsát...
(ez el is hagyható, nekem alig eresztett levet az alma)

..és a kihűlt almát a mélyedésekbe adagoltam...

A tészta széleit felvert tojással kentem le...

..és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.
(a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Egyszerű, gyors és nagyon finom! Jóó fahéjas, mert én így szeretem! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza