Almarózsa Mester süteménylisztből

 

Almarózsa Mester süteménylisztből

Glutén-, tej- és tojásmentes tésztából.

Ha almás süti, akkor elsőként szerintem mindenki almás pitére gondol. Nyilván, mert szerintem az az egyik legfinomabb! Én most "túl léptem" a pitén és helyette almarózsát készítettem. Talán sosem sütöttem még ilyen látványos finomságot, de azt hiszem nagyon jól sikerült. :)

Hozzávalók 9 db normál méretű muffin formában sült almarózsához:

- 250 gr Mester süteményliszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 50 gr Liga margarin
- 35 gr cukor
- 4 g Dr. Oetker porélesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss)
- 140 ml Joya mandulás rizstej
- csipet só

Töltelék:

- 4 db nagyobb alma (a legjobb ha savanykás ízvilágot választunk
- házi sárgabarack lekvár
- őrölt fahéj

Tetejére kenéshez:

- 1 kisebb tojás tojás
(tudom, így már nem tojásmentes, de nálam nem gond a tojás fogyasztás, engem csak a kíváncsiság vezérelt, hogy így is működik-e a tészta)

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem és kézzel összegyúrtam, majd letakarva 35-40 percet pihentettem. (a mandula tej szobahőmérsékletű volt, nem hideg és nem is meleg a Ligát pedig pár másodpercre mikróba tettem hogy épp puha legyen, ilyen volt mint a képen, tehát a légyeg hogy ne legyen teljesen folyós mert akkor kicsapódik illetve ne is legyen kőszikla :)

Amíg a tészta pihent, megpucoltam az almákat, negyedeltem, magházukat kivágtam és nagyon vékonyra szeleteltem. Egy kisebb edénybe vizet öntöttem, fél citrom levét belefacsartam és a szeletelt almát beletettem, majd felforraltam és 1-2 percig főztem...

A tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapon átgyúrtam, két részre osztottam. Mindegyik tésztagombócot téglalap alakúra nyújtottam és kb. 5-6 centi széles csíkokra vágtam..

..megkentem sárgabarack lekvárral..

..megszórtam őrölt fahéjjal..

..és a megfőtt puha almaszeleteket lecsepegtetés után szárazra töröltem majd a lekváros-fahéjas tésztalap tetejére fektettem a következőképpen..

A tészta alját visszahajtottam...

..majd a végétől fogva felcsavartam..

Muffinsütőt papírokkal béleltem ki és a felcsavart rózsákat ebbe tettem...

Lekentem felvert tojással, megszórtam kevés cukorral...

...és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.
(a sütési idő mindig sütőfüggő!)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza