Zsúrpogácsa Hadarik Rita lisztjéből

 

Zsúrpogácsa Hadarik Rita lisztjéből

Glutén-és laktózmentesen!

Hadarik Rita zsúrpogácsa lisztkeverék, a második tesztalany! :) Mivel a csokis-kakaós keksz überbruál finom lett és az állaga is csillagos ötöst érdemel, így nekiláttam egy sós finomságnak, zsúrpogácsát sütöttem, ebből a lisztből..

Hót egyszerű, amolyan bolondbiztos recept! A képen nagyon guszta a pogi, tudtam hogy nekem pont ilyet kell sütnöm, mert én ezt imádom, illetve imádtam amikor még búzás dolgokat ehettem. A pogi hozzávalói és elkészítési módja a következő...

- 1 zacskó Hadarik Rita gluténmentes Zsúrpogácsa lisztkeverék
- 50 ml meleg víz
- 4 gr Dr.Oetker porélesztő (eredetileg 25 gramm friss kell hozzá)
- 1 tk cukor
- 80 gr vaj (én Ligát használtam)
- 130 gr laktózmentes tejföl
- 1 db M-es tojás

Mivel én porélesztőt használtam, amit sosem szoktam felfuttatni, így egyből a tészta összeállítással kezdtem a folyamatot.. A vajat mikróban megolvasztottam, hozzákevertem a tejfölt és a tojást, beleszórtam a lisztet és a porélesztőt, majd hozzáöntöttem a vizet és az egészet kézzel összegyúrtam, 10 percig állni hagytam. Egy szilikon lapot kevés rizsliszttel megszórtam, a tésztát 2 centi vastagra nyújtottam és kiszaggattam (volna) 3 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval, ha lett volna. Csak ugye az a volna ott ne volna.. Na szóval, szét és felforgattam a csecsebecsékkel teli szekrényemet, találtam én 2 centi, 4, 5, 6 és 7 centi átmérőjű csak épp kettő nem! :( na mindegy, nem volt mit tenni, így a 2 centi átmérőjű szaggatót használtam, persze találtam egy másik formát ami méretben hasonló lett volna, azzal is készült pár darab pogi, de mondom hát ez mégis csak egy zsúrpogácsa, hogy néz már ki hogy nem pogi formájú? :) :) Így nekiláttam a szaggatásnak..

A pogácsákat sütőpapíros tepsibe rakosgattam...

Tetejüket tojás sárgájával kentem le és meleg helyen 40 percet kelesztettem...

Majd 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. (sima alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül)

Basszuskulcs hogy ez mennyire finom!!! 

Sütöttem már számtalan pogácsát, sósat, magvasat, sajtosat, gyúrtat, kelesztés nélkülit, hajtogatottat...de ez, ez lever mindent! Pontosan olyan íze van mint anno, száz éve evett búzás zsúrpoginak! Kívül leheletnyit ropogós, belül vaj puha, nem szájpadláshoz tapadós, nem fojtós! Überkirály!!!

Miután túl voltam a kóstoláson (természetesen még melegen) egyből az jutott eszembe, hogy vajon Rita a zsúrpogácsa elnevezéshez készített lisztkeveréket vagy először elkészült a lisztkeverék és utána választott nevet. Mindenesetre bárhogy is történt, a végeredmény fenomenális lett! :)

Hadarik Rita gluténmentes lisztkeverékeit az alábbi linkre kattintva tudod megvásárolni!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza