Svéd ropogós kenyér

 

Svéd ropogós kenyér

Lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag... ez mind mind megtalálható ebben a nagyon finom ropogtatnivalóban!

Fura neve van ennek a magos ropogtatnivalónak, hisz abszolút nem hasonlít a kenyérre. Napok óta szemezek ezzel a recepttel, gondolkodtam, milyen lisztekkel készítsem el, ma végül megszületett az elhatározás. Az eredeti verziót Mókuslekvár oldalán találtam, itt. Mivel gluténérzékenyként nem használhatok rozslisztet és tönkölybúzaliztet, így átlakítottam és az általam legtöbbször használt kenyérlisztekkel helyettesítettem a fenti alapanyagokat.

Hozzávalók:

- kb. 4 púpos ek Nutri-free Mix per Pane liszt (kb.50 gr)
- szintén kb. 4 púpos ek Schär Mix B liszt (kb.50 gr)
- 1 ek vegyes magkeverék (napraforgómag, lenmag, szezámmag)
- 2 ek szezámmag
- 3 ek lenmagpehely
- 2 csapott ek lenmag
- fél ek durvára tört tökmag
- 1 kk só
- 1 tk Dr. Oetker sütőpor
- 50 ml kókuszolaj
- valamivel több mint 100 ml víz

A víz és az olaj kivételével az összes szárazanygot egy tálba mértem, kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem az olajat és a vizet, megint kevertem rajta párat. Elsőre nem kell megijedni, amikor a vizet beleönöttem még nagyon folyós volt az állaga, de kb. fél percen belül a magok kezdték magukba szívni a folyadékot és a tészta besűrűsödött. Tehát miután összekevertem a szárazanyogat a folyadékkal, hagytam az egészet pihenni fél órán át. Fél óra leteltével a magos masszát egy sütőpapírra tettem...

..és a két sütőpapír között levő tésztát kinyújtottam...

Lehúztam a felső réteg sütőpapírt..

.és egy éles késsel téglalap alakúra vágtam..

A tésztát az alatta levő sütőpapírral együtt egy tepsibe emeltem és 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem.

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza