Sajtos roló

 

Sajtos roló

Saját készítésű sajtkrémmel töltve.

Pontosan olyan, mint amit cukrászdában lehet kapni :)

Ma beszereztem egy szuper jó kis formát, méghozzá habroló készítéshez valót. Ő lenne az:

Nagyon megörültem neki, mert alapból szeretem a Zenker termékeit, ilyet meg még soha nem is láttam boltban. Már csak egy problémám volt, ehhez a sütőformához receptet találni, méghozzá gluténmenteset. Azért is nehézség ez, mert ugye alapból az ember a hab-illetve sajtosrolót készen kapható leveles vajastésztából készíti..és hát itt a környéken sajnos nem kapható ez gluténmentes verzióban :( Addig kutakodtam, olvasgattam a netem, amíg találtam egy olyan receptet, amiben a vajas tészta házi készítésű, ezzel dolgoztam én is... Az eredeti recept itt található. Glutén- és laktózmentes verzióban én így készítettem...

Hozzávalók a tésztához:

- 300 gr Nutrifree Mix per Pane liszt
- 150 gr Liga
- 2 tojás+ 1 kisebb a kenéshez
- 3 csapott evőkanál laktózmentes tejföl
- csipet só
- 1 kk ecet

A sajtkrémhez:

- 300 gr laktózmentes reszelt trappista sajt
- 4 tojás sárgája
- 40 gr Nutrifree Mix per Pane liszt
- 200 ml laktózmentes tej

A ligát habosra kevertem, hozzáadtam 10 dkg lisztet (így a tésztához maradt 20 deka) és alaposan kikevertem. Hagytam a konyhapulton, meleg helyen, hogy ne dermedjen meg, később kenhető állapotban legyen.

A tésztához a lisztet a többi alapanyaggal összegyúrtam és kevés rizsliszttel megszórt szilikon lapon kinyújtottam, majd a vajas lisztes krémmel lekentem...

A lekent tésztát felcsavartam..

..majd téglalap alakúra kinyújtottam. Ekkor már picit kellett rizslisztezni, mert ragadt rendesen, de azért még épp kezelhető volt..

Felvert tojással lekentem...

..majd egy éles késsel felcsíkoztam, kb. 2 centi szélességűre..

A tészta csíkokat tojásos felükkel kifelé fordítva a rolókra tekertem..

A rolókat tepsibe fektettem.....és 190 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Figyelem! Még forrón, egy konyharuha segítségével le kell húzni a tésztát a formáról. Ez két okból nem sikerülhet:

1. ha a tészta még nyers
2. nem forrón húzzuk le a formáról

Közben elksézítettem a sajtkrémet.. Ehhez a reszelt sajtot, a lisztet, a tojások sárgáját és a tejt sűrű krémmé főztem, majd hagytam kihűlni. Miután kihűlt, 8 dkg vajjal (Liga) habosra kevertem és picit megsóztam. A krémet nyomózsákba kanalaztam és ezzel a krémmel töltöttem be a rolókat...

.majd a végeit reszelt sajtba nyomkodtam..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza