Hajtogatott sajtos-túrós pogácsa

 

Hajtogatott sajtos-túrós pogácsa

Glutén-és laktózmentesen

Gabriella blogján találtam ez a pogi receptet. Egyből meg is sütöttem.

 

 

 

 

Hozzávalók:

- 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 25 ml laktózmentes tej
- 4 gr Dr.Oetker porélesztő
- 1 db M-es tojás
- 50 gr laktózmentes reszelt trappista sajt
- 125 gr laktózmentes túró
- 150 gr laktózmentes tejföl
- 25 gr Liga
- 1 tk só
- csipet cukor

Hajtogatáshoz:

- 70 gr laktózmentes reszelt trappista sajt

Tetejére:

- reszelt sajt, magvak ízlés szerint

 A lisztet, sót, cukrot tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és azzal is összekevertem. Egy kisebb tálban tojást felvertem, felét a tésztához öntöttem, másik felét meghagytam a kenéshez. Hozzáadtam a túrót és a tejfölt is, belereszeltem a sajtot, a tejet a Ligával meglangyosítottam, majd azt is beleöntöttem. Kézzel összegyúrtam. Ez egy viszonylag lágy tészta, de nem kell megijedni tőle, szépen lehet majd formázni. Az összegyúrt tésztagombócot rizsliszttel megszórt szilikon lapra tettem..

Kb. 1 centi vastagra nyújtottam, megszórtam a reszelt sajt felével..

..majd a tészta rovidebbik oldalát a képen látható módon behajtottam..

..a másik oldalát pedig ráhajttottam..

..és az egészet félbehajtottam..

Letakarva 30 percet pihentettem. Majd újra kinyújtottam, szintén rizslisztezett felületen kb 1 centi vastagra, megszórtam a maradék reszelt sajttal é sújra hajtogattam a fenti módon. Ismét pihent a tésztám letakarva 30 percet. Ezután kb. 1,5-2 centi vastagra nyújtottam, éles késsel bevagdostam a tészta tetejét..

Késsel kockákra vágtam, sütőpapíros tepsibe rakosgattam..

Tetejét lekentem a maradék felvert tojással..

..megszórtam kevés reszelt sajttal és 170 fokos légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem. (érdemes figyelni az időt, mert minden sütő máshogy süt)

Nagyon finom, könnyű, puha, szaftos pogi lett a végeredmény :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza