Zsemle Mester házi kenyérlisztből

 

Zsemle Mester házi kenyérlisztből

Alaprecept!

Hozzávalók 4 db óriás méretű zsemléhez:

- 290 gr Mester házi kenyérliszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő

- 1 tk citromlé
- 290 ml víz (sima csapvíz, nem jéghideg és nem is langyos)
- 2 ek olaj 

Kenéshez:

- olaj

A lisztet és a porélesztőt egy tálba mértem, hozzáadta a sót, cukrot, citromlevet és a vizet, majd kézi robotgép dagasztóspiráljával összeállítottam a tésztát, végül hozzáadtam az olajat is még 1-2 percig tovább dagasztottam. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral majd a tésztából olajos kézzel gombócokat formáztam. Én most 4 nagyobbat készítettem de értelem szerűen lehet kisebbeket is, így 5-6 zsemle is kijön a fenti mennyiségből. A zsemléket 50 fokos sütőben kb. 35 percet kelesztettem, ezt meg lehet tenni a konyhapulton is vagy bármilyen olyan helyen a lakásban ahol meleg van és nincs huzat...

Kelesztés után a zsemlék tetejét vékonyan lekentem olajjal, a sütőt 50 fokról 200 fokra állítottam, betoltam a zsemléket és így sütöttem kb. 5-6 percet. Ez idő alatt épp eléri a kívánt hőfokot a sütő, majd ezt vissza is vettem 180-ra és így sütöttem meg a zsemléket kb. 25 perc alatt.
(a s ütési idő sütőnként eltérő lehet!)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza