Krentenbollen - Holland mazsolás zsemlék

 

Krentenbollen - Holland mazsolás zsemlék

Nem is édes, nem is sós! Viszont nagyon finom!

Az a helyzet, hogy a mazsola és én nem vagyunk barátok :) Nem szeretem sütiben, bejgliben sem, de ez a zsemle mindenképp azt kívánta hogy egy kis időre barátkozzak meg ezzel a hozzávalóval :) Nem bántam meg! Nagyon finom holland zseméket sütöttem. Az eredeti receptet itt találtam, én pedig így készítettem...

Hozzávalók:

- 200 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 50 gr mazsola
- 200 ml laktózmentes tej
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 20 gr cukor
- 15 gr olvasztott vaj (én Ligát használtam)+ egy kicsi a kenéshez
- 4 gr só

Elsőként a mazsolát megmostam, átválogattam majd egy lábasban feltettem főni éppen annyi vízzel, hogy ellepje. Miután felforrt, letakartam és hagytam állni kb. 5 percet. Ezután leszűrtem és egy papírtörlőn hagytam megszáradni.

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem és robotgéppel összeállítottam. Olajozott szilikon lapra tettem és kezemmel kb. 1 centi vastagra, téglalap alakúra nyújtottam..

Rászórtam a mazsola felét...

majd mindkét oldalát a közepéig behajtottam...

Ezután újra kinyújtottam, illetve kezemmel téglalap alakúra formztam és megszórtam a maradék mazsolával...

Ismét behajtottam a széleit..

... és gombóccá formáztam...

Hagytam egy kicsit pihenni, épp csak addig amíg egy tepsit sütőpapírral kibéleltem, a sütőt pedig 50 fokra állítottam. A gombócot átgyúrtam, rúd alakúra formáztam és 6 részre osztottam...

A kis tésztadarabokból olajos kézzel gombócokat formáztam és a tepsibe tettem...

50 fokos sütőben 35-40 percet kelesztettem, majd 200 fokon 5 percet és 180 fokon további 15 percet sütöttem. Miután kivettem a sütőből, a zsemlék tetejét olvasztott vajjal azonnal átkentem.
Nagyon szép lett és nagyon finom!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza