Hamburger zsemle

 

Hamburger zsemle

Glutén, laktóz, tojás -és kukoricamentes!!!

Hamburger zsemlét már többször sütöttem, most viszont megpróbálkoztam egy másik lisztből elkészíteni. Nem lett olyan szép, mint a korábbi, mert ebben sem tojás, sem kukoricaliszt nincs..de a végeredmény így is tökéletes lett :)

 

 

Hozzávalók:

- 200 gr Schär Mix it liszt
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 1 csapott ek cukor
- 1 tk só
- 125 gr laktózmentes natúr joghurt
- 50 ml laktózmentes tej
- 1 ek olaj
+ dagasztáskor igényelt még a tészta 2 ek lisztet

Kenéshez:

- 2 ek laktózmentes tej
- 1 kk cukor

Szóráshoz:

- szezámmag

Elsőként a szárazanyagokat tálba mértem, kanállal összekevertem, majd hozzáöntötem a langyos joghurt+tej keverékét és elkezdtem dagasztani a tésztát. Már itt látszott hogy nagyon lágy volt, így még 2 evőkanál lisztet tettem hozzá. Nem kell megijedni, viszonylag így is lágy a tészta. Végül adtam még hozzá egy evőkanál olajat és 5-6 percig dagasztottam. Meleg vizes kézzel gombócokat formáztam (nekem 4 db lett) amiket sütőpapíros tepsibe tettem..

.és 50 fokos sütőben 30 percig kelesztettem. Ez idő alatt ilyen szépen megnőttek..

és sajnos meg is repedtek. Arra még nem jöttem rá miért, talán lehet hogy a vizes kézzel formázás nem tett jót nekik, nem tudom. Kelesztés után a zsemlék tetejét lekentem langyos cukros tejjel és megszórtam szezámmaggal..

200 fokos sütőben 10 percet majd 180 fokon további 20 percet sütöttem.

Megrepedt! Nem kicsit! Ennek nem örülök, de akkor is sikerült :) Van egy glutén, tojás-és kukoricamentes hamburger zsemlém :) ...ami egyébként sima zsemlének is megállja a helyét!

Felvágva:

A kész szendvicshez pedig ezt a fajta Lidl-ben kapható húst használtam..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza