Gluténmentes sós kifli Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérlisztből

 

Gluténmentes sós kifli Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérlisztből

Könnyű, egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető és ez valóban ropog!

Mióta gluténérzékeny vagyok (6 éve), folyton csak a ropogós sós kifliről álmodozom. (na jó, másról is, de az titok )

Tudom hogy egy frissen sütött gluténmentes pékáru lehet ropogós, akkor meg pláne ha szénné égeti az ember lánya, mert hát akkor tényleg valóban ropog.   Ez viszont alapból király, a kenyérbe egyenesen szerelmes vagyok, a bagettet is nagyon szeretem, a lángost, tortillát, no meg a palacsintát már ne is említsem!  

Jelen állás szerint (de persze ez csak az én véleményem) a Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt a legjobb a Szafi termékek közül. Minden fent említett dolgot kipróbáltam már ebből a lisztből, viszont a kiflit még nem. Na ez sem lesz hiánycikk már!   Nálam sűrűn fog készülni, az tuti biztos!

(A bejegyzés végén találjátok a dupla tésztás verziót és a perecként formázva is megsütöttem!)

Megmutatom, hogy készítettem...

Hozzávalók 6 db kiflihez:

- 270 ml langyos víz
- 20 g fehérborecet/almaecet/frissen facsart citromlé
- 4 g só
- 1 g szódabikarbóna (pontosan mérd, mert full barna lesz a tészta, ha elszámolod ezt a mennyiséget)
- 3 g porélesztő 
- 330 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt

A langyos vizet, fehérborecetet, sót, szódabikarbónát és az élesztőt egy tálba mértem, összekevertem. Hozzáadtam a lisztet és gumikesztyűs kézzel összekevertem, gyúrtam vagyis inkább marcangoltam a tésztát.
(NEM azért használok gumikesztyűt az ilyen tészták készítéséhez, mert finnyás vagyok! Egyszerűen rájöttem az évek folyamán, hogy sokkal de sokkal könnyebb így bánni a tapadós ragadós tésztával. Akik járnak a tanfolyamaimra, mind elfogadják és követik a tanácsaimat, mert tapasztalják, hogy tényleg könnyebben kezelhető így a tészta.)

Szóval a tészta! Az első mozdulatoknál okkal hiheted azt, hogy elmértél valamit, de nem! Ne adj hozzá plusz lisztet, sem semmi mást! Ez egy viszonylag lágy tészta, amolyan sűrű nokedli tészta állag, de a pihentetés után könnyen kezelhetővé válik! Szóval csak mérj ki mindent pontosan és kövesed a leírtakat! 

(Egyébként aki követ Instagramon, ENNÉL a posztnál talál videót a gumikesztyűs mutatványról)

Az összegyúrás után hagytam pihenni a tésztát 20 percet. Ezután egy lisztezett szilikon lapra borítottam (és itt kérek elnézést, de nem mértem meg a liszt mennyiségét, kb. egy marékra való adaggal dolgoztam, látszik majd a képeken is, hogy mennyire lisztes a tészta, illetve a lényeg talán az, hogy mindenhol matt hatású legyen, ezáltal nem tapad majd annyira a gumikesztyűs kezedhez sem és nyújtás, formázás közben mindet felveszi majd a tészta)

A tésztagombócot párszor átgyúrtam..

..és kör alakúra, pontosan 43 cm átmérőre nyújtottam...

6 részre osztottam...

Majd a tészta szélesebbik oldalától fogva felcsavartam, nem túl szorosan, de nem is lazán. (erről is van videó az Instagramon)

A kifliket sütőpapíros tepsibe tettem és 50 fokos sütőben (de lehet szimplán meleg helyen is) 25 percet kelesztettem...

Tetejét kókuszolajjal kentem le.
(néhányra szórtam nagyméretű dekor sót is)

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 35-40 percet sütöttem.
(A sütési idő eltérő lehet, mivel minden sütő másképp süt, ezt vedd figyelembe amikor készíted!)

Íme a végeredmény. Nem különösebben igényel fényezést.
Ez kifli! Ez A KIFLI!

Kövess Istán és hallgasd meg hogy valóban ropog! 

Elkészítettem dupla adagból is, két részre osztottam a tésztát, két kör lapot nyújtottam (37,5 centi átmérőre), egymásra tettem, tovább nyújtottam (42 cm átmérőre) és 8 részre osztottam és kifli formára felcsavartam..

Perec formában is megsütöttem. Egy adag tésztát kelesztés után 4 részre osztottam, lisztezett felületen átgyúrtam és vékony rudakká sodortam, majd perecet formáztam.

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza