Fokhagymás-mákos kifli gluténmentesen

 

Fokhagymás-mákos kifli gluténmentesen

Intenzív illatú fokhagymás, mákkal megszórt kiflit sütöttem.

A tökéletes kifli!
Végre megtaláltam, idáig azt hittem nem létezik jobb annál, amit eddig sütöttem. Ezt a fokhagymával és mákkal megbolondított kifli receptet a Guténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok facebook csoport tagjának, Fülöp Rozinakköszönhetem. Az általa megosztott recept itt található, de aki nem tagja a csoportnak annak mutatom egy egyszerű képernyőmentéssel..

Mindent az eredeti recept szerint követtem. Tehát a tészta hozzávalói a következők:

Összesen 320 gr liszt, ebből
- 130 gr Nutri-free MIx per Pane liszt
- 130 gr Schär Mix B liszt
- 60 gr Beiker liszt
- 1 kiskanál só
- 10 g psyllium (útifűmaghéj)
- 5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 300 ml langyos víz
- pici cukor
- 4 ek olaj

Az olaj és a víz kivételével a tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a langyos vizet, majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Miután összeállt, hozzáadtam az olajat is és így dagasztottam tovább még kb. 6-8 percet. Egy szilikon nyújtólapot kókuszzsíral kentem le, erre tettem az előzőleg szintén kókuszzsíros kézzel gombóccá formázott tésztát. 50 centi átmérőjűre nyújtottam és 8 cikkre vágtam...

Egy púpos evőkanál kókuszzsírt megolvasztottam, 3 gerezd fokhagymát fohagymanyomón áttörtem, majd az olajba kevertem és ezzel kentem át a tésztát..

Néhányat megszórtam egész mákkal...

..és a szélesebbik oldaluktól fogva kifli alakúra feltekertem. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem..

Tetejüket olvasztott kókuszzsírral kentem le..

Majd 50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem..

Kelesztés után még egyszer lekentem őket olvasztott kókuszzsírral és 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Persze közel sem olyan szépek mint Rozié, de az illata.. nem tudom leírni..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza