Fatörzs kifli Szafi Free expressz lisztből

 

Fatörzs kifli Szafi Free expressz lisztből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, vegán

Régen, még gluténérzékeny életem előtti időben nagyon-nagyon szerettem a fatörzs kiflit! Konkrétan imádtam!  Ma valahogy ismét eszembe jutott, így gondoltam megsütöm Szafi lisztjéből. Ezt a receptet vettem alapul, de némi módosítással készítettem.

Most, így utólag gondolva rájöttem hogy a tészta szerintem finomabb, jobb ízű por állagú eritrittel készítve, nekem sajnos a negyedannyi édesítő egyszerűen nem jön be. Nem bírom az ízét és itt most szerintem nagyon kiérződik. Úgyhogy legközelebb por állagú édesítővel fogom készíteni. 

További tipp a bejegyzés alján 

Hozzávalók a világos tésztához:

  • 135 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 20 g frissen facsart citromlé
  • 150 g langyos víz
  • fél citrom reszelt citromhéj
  • 1 tk vanília kivonat (nem aroma)
  • 10 g Szafi Reform negyedannyi édesítő 
  • csipet só 

Hozzávalók a kakaós tésztához: 

  • 135 g Szafi Free Expressz liszt 
  • 15 g Szafi Reform zsírszegény holland kakaó 
  • 20 g frissen facsart citromlé
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília kovonat (nem aroma)
  • 160 g langyos víz 
  • 10 g Szafi Reform negyedannyi édesítő
  • csipet só 

A tészta kenéséhez:

  • Szafi Reform kókuszolaj 

A világos tészta és a kakaós tészta folyékony hozzávalóit külön-külön tálba mértem, külön adagoltam a száraz alapanyagokat is és külön összegyúrtam. 10 percet pihentettem a tésztát. Közben bekapcsoltam a sütőt és 185 fokra állítottam. Pihentetés után kevés liszttel megszórt szilikon lapon mindkét gombócot külön-külön kézzel átgyúrtam...

Majd egyenként 3-3 részre osztottam...

Egy-egy kicsi tészta adagot ovális formára, kb. 21-22 cm hosszúra nyújtottam, az alábbi módon...

A kakaós tésztát vékonyan lekentem kókuszolajjal (de szerintem ez el is hagyható) majd a világos tésztát a kakaósra tettem...

Tovább nyújtottam, kb. 28 cm hosszúra...

A szélesebbik oldalától fogva felcsavartam...
(a maradék tésztával is ugyan így jártam el, tehát összesen 3 darab kiflim lett)

Sütőpapíros tepsibe tettem és lekentem kókuszolajjal...

..majd éles késsel bevágtam...

185 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 55 percet sütöttem.

Tudom, a formája hagy némi kívánnivalót maga után  de nekem így is tetszik! 

Ha szép fényes külsőt szeretnétek, szerintem kenjétek le tojással vagy csak tojás fehérjével. 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza