Zsófi mindenmentes kenyere

 

Zsófi mindenmentes kenyere

...avagy glutén, tej, tojás, kukorica és burgonyamentes barna kenyér

Ennek a kenyérreceptnek külön apropója van! A főnökasszonyom lányánál, Zsófinál a napokban derült ki egy csomó allergia. Nem gluténérzékeny, ennél összetettebb az ő problémája, mert a búza mellett kukoricát, burgonyát, tojást és tejterméket sem ehet. Elsőre beugrott a kész lisztkeverék mentes kenyér illetve zsemle receptem, gondoltam azt átküldöm neki és kipróbálhatja, de abban meg tojás van, így az is felejős. A facebookon a gluténmentes csoprotban bukkantam Gyöngy Anikó receptjére, amin egy nagyon keveset, de változtatnom kellett, így megsütöttem az első, szinte mindenmentes barna kenyeremet :) Jujj annyira boldog voltam :) Küldtem a fotókat Zsófinak közben bíztam benne, hogy épp jó csillagállás van, mert nem szerettem volna csalódást okozni neki, hisz így is nehéz lesz átalakítani az életét a sok "ezt sem ehetem" dolog miatt! Sajnos ezt az állapotot csak az tudja és az érti aki nyakig benne van. Én pedig nyakig benne vagyok, immár 3 éve. Úgyhogy mindenképp szerettem volna segíteni neki és azt hiszem össze is jött a dolog, már csak a kóstolás van hátra a részéről (én leteszteltem a kész kenyeret, szerintem finom, de ugye én már az elmúlt évek alatt megszoktam a maglisztes ízeket) és ha beválik ez a recept, akkor adott alapanyagokból bátran variálhatja majd magának otthon is. Anikó receptje így nézett ki:

Én pedig az alábbi módon készítettem..

Hozzávalók:

- 500 ml langyos víz
- 20 gr útifűmaghéj
- 1 púpos tk só
- csipet cukor
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 5 gr lenmagpehely
- 200 gr hajdinaliszt
- 100 gr rizsliszt
- 50 gr kölesliszt
- 2 ek kókuszolaj

Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem kell megijedni tőle, bár nem túl szép látvány :) de igen nagy szerepe van a kenyér rugalmasságát illetően. Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, a lenmagpelyhet, az élesztőt, sót, cukrot és az egészet egy kanállal összekevertem..

5 perc után a víz ilyen kocsonyás lett..

Ezt a lötyit öntöttem a lisztkeverékhez..

Kézi robotgép dagasztó spiráljával állítottam össze a tésztát. Amikor a szárazanyag már felvette az összes folyadékot, hozzáadtam a két evőkanál kókuszolajat is és tovább dagasztottam. (ez kb. egy 6-8 perces folyamat). A dagasztás befejeztével egy szögletes formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A kidagasztott tésztát olajos kézzel kivettem a tálból és a formába tettem, tenyeremmel, ujjaimmal ellapítottam..

50 fokos sütőben csukott sütőajtónál 10 percet!!! kelesztettem, majd 200 fokra állítottam a sütőt és 40 perc alatt készre sütöttem. Nem használtam légkeverést és vizet sem tettem a sütő aljába.

Ilyen szép lett :)

Mikor már nem volt forró a sütőforma, akkor kivettem a kenyeret és rácsra tettem. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad forrón szeletelni, de még melegen sem! Mindenképp meg kell várni amíg kihűl!

Én kb. 3 óra múlva tudtam felvágni, akkor ilyen volt..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza