Vaslábasban sült Mester cipó

 

Vaslábasban sült Mester cipó

Glutén-és tejmentesen

Nemrég a férjemtől kaptam egy vaslábast. Már több helyen is találkoztam olyan recepttel, ahol a kenyeret ebben sütik. Hidi Marika blogján is van egy ilyen recept, ezt vettem alapul, követtem a leírást, de én más lisztet használtam, illetve joghurt helyett csak vizet tettem bele..

Hozzávalók:

- 365 gr Mester házi kenyérliszt (itt kapható)
- 3 gr Dr.Oetker porélesztő
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 2 ek Mester Család burgonyapehely (itt kapható)
- 1 ek Mester Család tápióka keményítő (itt kapható)
- 400 ml hideg víz
- 2 ek kókuszolaj

A lisztet, sót, cukrot, tápiókát és a burgyonyapelyhet a dagasztógép táljába mértem és egy kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélsztőt, megint összekevertem. Majd beleöntöttem a hideg vizet és elkezdtem dagasztani a tésztát....

Közben hozzáadtam a két evőkanál olajat is és tovább dagasztottam, még kb. 3-4 percig. Lekapcsoltam a gépet és enyhén olajos kézzel gombóccá formáztam a tésztát. Egy tálba tiszta konyharuhát terítettem, kevés rizsliszttel megszórtam és ebbe tettem a tésztagombócot..

Letakartam és meleg helyen 45-50 percet kelesztettem. Közben a vaslábast a sütőbe tettem és 230 fokra előmelegítettem..

Ilyen szépen megnőtt a kenyérkém :) 

A megkelt tésztát átborítottam egy sütőpapírra, majd azzal együtt a forró vaslábasba tettem..Nagyon óvatosan kell bánni vele, mert a lábas forró, nehogy megégessük a kezünket vele..

A tészta tetejét éles késsel bevágtam..

Rátettem a fedőt és betoltam a lábast a 230 fokos sütőbe. Így sütöttem 30 percig a kenyeret...no de itt jött a bibi.. a 18. percnél annyira megnőtt a kenyerem, hogy felnyomta azt a bazi nehéz vas fedőt :) :) :) Miután kihűlt a fedő, megmértem a súlyát, 1 kiló 25 deka...szóval azért tud ez a Mester liszt, úgy gondolom :) :)

Nem tudtam mit tenni, így hagytam a kenyeret és megvártam a fél órát.. Ilyen volt mikor kivettem :)

Mivel a fedő totál rányomódott a tészta tetejére, ezért ilyen szép pöttyös lett a tészta..

Lekentem kókuszolajjal és visszatettem a sütőbe még 10-12 percre..

Annyira megörültem életem első vaslábasban sült kenyerének és nagyon amatőr hibát követtem el, totál kiment a fejemből, hogy a lábast nyitott konyhaablak alá tettem a pultra, így királyul beesett a teteje. Kicsit elkeseredtem, gondoltam biztos belül is gázos lesz, így hát hagytam kihúlni, majd felvágtam.

Végül nagyon megörültem, mert ilyen csodaszép lett belül :)

Nagyon szép, habkönnyű, ropogós héjú cipót sütöttem. :) Most sem csalódtam a Mester házi kenyérlisztben! :)

A sütéseimhez a Mester termékeket a Mester Család biztosítja!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza