
VIDEÓRECEPT!
Nagyon-nagyon sok levelet kapok azoktól akik követik a blogomat, illetve akik jelen vannak különböző gluténmentes témájú csoportokban azzal kapcsolatban, hogy kell kenyeret sütni. Mivel talán ez az egyik legnehezebb folyamat a gluténmentes diétát folytatók körében, ezért úgy gondoltam ideje egy olyan videót készítenem, amiben szemléltetni tudom (nem csak fázisfotókkal) a gluténmentes kenyérkészítés folyamatát. Nézzétek meg az alábbi videót és írjátok meg nektek hogy sikerült az otthon készített kenyeretek! ☺️
Hozzávalók:
- 300 g Mester KenyérMix liszt (itt kapható)
- 4 g Dr. Oetker porélesztő
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 2 ek burgonyapehely
- 1 ek vegyes magkeverék
- 350 ml langyos víz
- 2 ek kókuszolaj
(a szárazanyag összesen 345 gramm volt)
Mielőtt nekiláttok, nézzétek meg ezt a videót, biztos vagyok benne hogy segítségetekre lesz! ☺️
A kiindulópont és az alapanyagok. Megkönnyítjük a helyzetünket és a munkánkat ha előkészítünk mindent, amit az adott receptnél használni fogunk!
A lisztet, cukrot, sót, burgonyapelyhet, magkeveréket és az útifűvet, élesztőt egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem 350 ml langyos vizet és kézi robotgéppel elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáöntöttem a kókuszolajat is és tovább dagasztottam. Olajos kézzel cipót formáztam a tésztából, amit sütőpapíros tepsibe tettem, tetejét vékony pengéjű, olajos késsel bevágtam és 50 fokos sütőben kb. 40 percet kelesztettem...
(formázhattok belőle gömbölyű vagy hosszúkás kenyeret is, esetleg zsemlét vagy bagettet)
A megkelt kenyér tetejét olajjal kentem le és 200 fokos sütőben (alsó-felső sütéssel) 10 percet sütöttem, majd 180 fokra visszavettem a hőmérsékletet és így sütöttem tovább a kenyeret még 35-40 percig.
(a sütési idő mindig sütőfüggő!)
Csodás! ♥️ Kívül ropog a héja, belül puha, hófehér és illatos!
Felvágva, szeletelve a videóban láthatjátok!
A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.