Rusztikus kenyér Mester házi kenyérlisztből

 

Rusztikus kenyér Mester házi kenyérlisztből

Erősen hajaz a parasztkenyérre :)

Már egész jól összebarátkoztam a Mester lisztekkel! :) Ma elterveztem hogy sütök egy kenyeret, amihez egy az egyben a Mester házi kenyérlisztet fogom használni. Fejben összeállt a recept, elsődleges szempont volt, hogy ne formában kelljen sütni, sikerült :)

Hozzávalók:

- 300 gr Mester házi kenyérliszt (itt kapható)
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 2 ek burgonyapehely
- 350 ml langyos víz
- 2 ek kókuszolaj

(a szárazanyag összesen 335 gramm volt)

A lisztet, cukrot, sót, burgonyapelyhet és az útifüvet, élesztőt egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem 300 ml langyos vizet, de mivel pillanatok alatt felvette a tészta, így tettem még hozzá 50ml-t és dagasztottam. Mikor összeállt, hozzáöntöttem a kókuszolajat is és tovább dagasztottam. Olajos kézzel cipót formáztam a tásztából, sütőpapíros tepsibe tettem, tetejét vékony pengéjű, olajos késsel bevágtam...

..és 50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem..

Tetejét lekentem kókuszolajjal, megszórtam rizsliszttel és 200 fokos sütőben 10 percet sütöttem, ez idő alatt így megnőtt ez a gyönyörűség..

További 30 percet sütöttem 180 fokon, de mivel minden sütő máshogy süt, így a sütési idő változhat!

UPDATE!

Elkészítettem újra (bár már nagyon sokszor megtettem) mert felmerült egy probléma, miszerint nem kelt meg a fenti recept alapján a kenyér. Íme a friss fotóim és egy kis videó a könnyebb formázásról..

 

Ilyen volt a tészta dagasztás és formázás után.. 

Ilyen 30 perces kelesztés után..

30 perces sütés után..

..és megsütve.

Majd miután kihűlt, felvágva..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza