Mester kenyér 1.

 

Mester kenyér 1.

Glutén és tejmentesen

Ezt a kenyeret már sütöttem korábban is, annak recetphét itt találjátok. Most változtattam kicsit az összetételén, így készült..

Hozzávalók:

- 240 gr Mester házi kenyérliszt
- 10 gr tápiókakeményítő
- 7 gr burgonyapehely
- 11 gr lenmagpehely
- 1 tk almarost
- 3,5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 1 tk útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 285 ml langyos víz
- 2 ek kókuszolaj

A lisztet, a tápiókakeményítőt, a burgonyapelyhet, az almarostot és a lenmagpelyhet egy tálba öntöttem, hozzáadtam a porélesztőt, az útifüvet majd egy kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a langyos vizet, amit nagyon gyorsan fel is vett a tészta. Elkezdtem dagasztani, majd miután egynemű lett a tészta, beleöntöttem a kókuszolajat is és tovább dagasztottam, kb. 5 percig. Egy 17 centi átmérőjű jénait kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A tésztát olajos kézzel kivettem a tálból, gombóccá formáztam, majd a rizslisztes jénaiba tettem, tetejét vékony pengéjű éles késsel keresztben bevágtam és megszórtam kevés rizsliszttel...

Figyelem!
A fenti mennyiségekkel és alapanyagokkal elkészített tészta egyáltanán nem folyós, nem nokedli szerű. Könnyen formázható, még sütőforma nélkül is megállja a helyét!!!

50 fokos sütőben 40 percet kelesztettem, az első 10 perc után ilyen volt a tészta..

20 perc kelesztés után ilyen...

40 perc után kivettem a sütőből, a hőfokot 200-ra állítottam, a nyitott sütőajtóra tettem a kenyeret...

...tetejét lekentem kókuszolajjal, megszórtam rizsliszttel és vissza is tettem a sütőbe. 200 fokon 10 percet, majd 190 fokon 30 percet sütöttem.

Íme a tökéletes végeredmény:

Miután kivettem a sütőből, rácsra tettem és egy tiszta konyharuhával letakartam, így hagytam teljesen kihűlni..

Még kicsit langyos volt amikor felvágtam..

vissza