Barna kenyér

 

Barna kenyér

A barna kenyeret sem kell mellőzni a gluténmentes diétában, csak kell egy jó recept, kikísérletezett arányokkal.

Régebben nem voltam oda a barna kenyérért, de egy ideje úgy döntöttem, megpróbálom, megsütöm, aztán ki tudja mi lesz belőle.. Kellemes csalódás ért, mert nagyon finom kenyeret sütöttem. Magam kísérleteztem ki a hozzávalókat, összesen 325 gr liszttel dolgoztam...

- 90 gr Schär Brot Mix Dunkel liszt
- 70 gr Schär Mix B liszt
- 90 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 10 gr lenmagpehely
- 10 gr lenmagliszt
- 10 gr burgonyapehely
- 1 tk psyllium
- 1 ek tápióka keményítő
- 1 ek barna rizsliszt
- 1 ek hajdinaliszt
- 1tk almaecet
- 1 tk só
- 1 tk méz
- 2 ek olaj
- valamivel több mint fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 320-325 ml ml langyos víz
- 2 ek olaj

A kenyér hozzávalóit az olaj kivételével egy tálba mértem és dagasztógéppel összeállítottam, majd miután egynemű lett a tészta, hozzáadtam az olajat is. Így dagasztottam még tovább kb. 8-10 percig. Egy sütőtálat olajjal kikentem, rizsliszttel megszórtam, majd olajos kézzel a tésztát ovális alakúra formáztam és a formába tettem. Tetejét éles késsel bevágtam..

50 fokos sütőben 35-40 percet kelesztettem, miközben ilyen szépen megnőtt..

Tetejét olajjal lekentem és 200 fokon kezdtem el sütni, kb 5 percig, majd 180 fokra visszavettem a sütőt és így sütöttem készre a kenyeremet kb. 25 perc alatt...

Miután kihűlt, szeleteltem..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza