Zsebes zsemle Mester KenyérMix lisztből

 

Zsebes zsemle Mester KenyérMix lisztből

Glutén-, tej- és tojásmentes!

Vészesen közeledik a sulikezdés, így gondoltam kellene valami alternatíva a gluténérzékeny gyerkőcök számára, akik már unják a snassz zsemlét szendvicsként elkszéítve. gazából ebből a finomságból is lehet király szenót varázsolni, csak talán egy kicsit másabb a forma, nem az a megszokott! :)

 

 

 

Hozzávalók:

- 270 gr Mester KenyérMix liszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 1 kk cukor
- 1 tk só
- 1 kk porélesztő
- 260 ml langyos víz
- 30 gr Liga margarin

Tetejére kenéshez:

- 1 ek olaj
- 1 ek ketchup

Szóráshoz:

- tetszőlegesen valamilyen magkeverék (de el is hagyható), én most szezámmagot használtam

A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és ezután is összekevertem. Beleöntöttem a langyos vizet és kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Végül hozzáadtam az olvasztott Ligát is és szép fényes tésztává dagasztottam. Elsőre lehet hogy nagyon lágynak tűnik a tészta, de nem szabad hozzátenni lisztet, szépen összeáll majd, illetve kelesztés után tökéletesen formázható lesz! A tálat letakartam egy konyharuhával és meleg helyen 30 percet kelesztettem. Kelesztés után ilyen gyönyörű lett a tésztám :)

Egy szilikon lapot megszórtam rizsliszttel és a tálból olajos kézzel vettem ki a tésztát és a rizslisztes felületen párszor kézzel átgyúrtam.
(Ha elfogadtok egy tanácsot, használjatok eldobható gumikesztyűt, lényegesen megkönnyíti életeteket és a gluténmentes kelt tésztával való bánást is! Több receptemnél is hangoztatom és már nagyon sokaknak bevált.)

Ezután 5 egyforma gombócra osztottam, a gombócokat egyenként kb. 17-18 cm átmérőjű körré nyújtottam...

Egyik felét vékonyan megkentem olvasztott Ligával és félbehajtottam...

Itt megint csak a tészta felét kentem le és újból félbehajtottam...

A hátomszög alakra hajtott tésztákat sütőpapíros tepsibe tettem és további 15 percet kelesztettem...

Tetejüket olaj+ketchup keverékével kentem le, megszórtam szezámmaggal...

A sütőt 200 fokra állítottam, betoltam a tepsit és így hagytam a tésztát sülni kb. 20 perecig majd visszavettema  hőfokot 170-re és készre sütöttem a zsemléket..

Íme a végeredemény :)

Itt pedig már megtöltve! :) Mindenki kedve szerint készítse, sonkával, kolbásszal, sajttal, zöldségekkel vagy akár zöldségkrémmel...

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza