Vegán túrókrémes-meggyes tekercs Szafi lisztekből

 

Vegán túrókrémes-meggyes tekercs Szafi lisztekből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, szénhidrátcsökkentett

Ez már erősen a bigámia határát súrolja!  Ilyen az, amikor a Szafi Free expressz, Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér-és péksüti, illetve a Reform sütiliszt szerelembe esik! Na jó, nem fényezem tovább, ezt a VEGÁN meggyes  hamis túrókrémes tekercset süssétek meg! Aki elkészítette már a “házasságos” recept alapján a kakaós csigát, ezt is imádni fogja, azt garantálom! Ha mégsem, akkor hozza el nekem, itt el fog fogyni  mert brutál finom! 

Hozzávalók:

  • 100 g Szafi Free expressz liszt 
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék 
  • fél citrom reszelt héja
  • 45 g POR eritrit
  • 2 g só
  • 20 g almaecet
  • 170 g langyos víz 

Töltelék: Szafi blogján található vegán túrókrém, EZ

  • 75 g Szafi Reform Süteményliszt
  • 25 g Szafi Reform kókuszolaj (folyékony)
  • 35 g cocomas
  • 1 dl víz
  • 4 ek. frissen facsart citromlé 
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 1 tk útifűmaghéj 
  • 1 tk vanília kivonat
  • egy marék fagyasztott meggy
  • + én tettem még bele egy evőkanál kókuszreszeléket

Elsőként a hamis túrókrémet készítettem el, mert annak pár percet állnia kell hogy sűrű legyen. Ezután következett a tészta.

Az almaecetet, sót, vizet és reszelt citromhéjat egy tálba mértem, hozzáadtam a por eritritet, kevertem rajta egyet, majd a liszteket is beleöntöttem és kézzel összegyúrtam az egészet. 15 percig hagytam állni a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam.  

A tészta egyébként nagyon jó állagú, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható és nagyon illatos! 

Négy, nagyjából egyenlő méretű darabra osztottam, majd a tésztaadagokat egyenként kb. 20x21 cm méretű téglalappá nyújtottam. (teljesen mindegy hogy milyen a tészta széle, ha nem egyenletes az sem baj, mert a végén nem fog látszani! 

Az előzőleg összekevert túrókrémet gondolatban 4 részre osztottam és egy adagot a tészta tetejére halmoztam...

A felül levő tésztaréteget ráhajtottam, ujjaimmal le is nyomtam, hogy ne nyíljon szét..

Az alsó tészta réteget késsel felcsíkoztam az alábbi módon..

A tészta töltött részét a felcsíkozottra fordítottam és addig forgattam tovább, míg a tésztacsíkok alulra nem kerültek. Ezután a rúd két végét összecsíptem, hogy összeragadjon a tészta, majd sütőpapíros tepsibe tettem a tekercseket...

Tetejüket is Szafi Free kajszibarack lekvárral kentem le..

200 fokra előmelegített sütőbe tettem (alsó-felső sütéssel) és így sütöttem a csiguszokat 8 percig majd visszavettem a hőfokot 180-ra és további 35 percet sütöttem. 

(a sütési idő mindig sütőfüggő, erre senki se alapozzon mert bár az én sütőm már 7 éves, de nemrég lett fűtőszál cserélve benne, így elég erősen süt)

Ez a töltelék... Hú basszus! Nagyon-nagyon finom!!! A meggy természetesen lecserélhető bármilyen más gyümire is, de nekem ez így nagyon ízlik, picit savanykás, de mégis édes... épp eltalált ízkombináció!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza