Vegán almatöltelékes süti Szafi lisztekből

 

Vegán almatöltelékes süti Szafi lisztekből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, szénhidrátcsökkentett

Újabb "házasságrecept", remélem nem unjátok még?!  Bár az állítás nem is igaz, hisz a recept a szokásos, csak a forma és a végeredmény más. Mivel itt az ősz és sz ősz az almás sütik, piték időszaka, gondoltam jó alapja lesz ez a tészta ennek a finomságkan! Hát így lett, nem csalódtam! 
Ha egy igazán szaftos, meleg, illatozó sütikére vágytok, készítsétek el ezt  töltött verziót! 

Hozzávalók:

  • 100 g Szafi Free expressz liszt vagy Szafi Free világos kenyérliszt
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék 
  • fél citrom reszelt héja
  • 40 g POR eritrit
  • 2 g só
  • 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 170 g langyos víz 

Töltelék:

  • 2 db nagyméretű Idared alma (vagy bármilyen alma)
  • őrölt fahéj és por eritrit szóráshoz (mennyisége ízlés szerint alakul)

Kenéshez:

  • Szafi Free kajszibarack lekvár + pici kókuszolaj keveréke

Elsőként az almákat meghámozta, félbevágtam, kivettem a magházat. Sütőpapíros tepsibe tettem és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem, majd hagytam langyosra hűlni. 
(a képen 3 db alma van, de végül csak kettőt használtam fel, tehát a fent írt tésztamennyiség két db nagyobb almához elég!)

Amíg a sütőben csücsült az alma, elkészítettem a tésztát. Az almaecetet, sót, vizet és reszelt citromhéjat egy tálba mértem, hozzáadtam a por eritritet, kevertem rajta egyet, majd a liszteket is beleöntöttem és kézzel összegyúrtam az egészet. 15 percig hagytam állni a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam, két részre osztottam, úgy hogy az egyik tésztagombóc egy picivel nagyobb lett mint a másik. Picit újra alálisztezve kinyújtottam mindkét tésztalapot. A kisebbiket sütőpapíros tepsibe tettem, a tésztalap 4 sarkába szórtam fahéjas eritritet, erre ültettem a megsült almákat...

Tetejüket is megszórtam fahéjas eritrittel. A nagyobbik tésztalapot is kinyújtottam és könnyedén ráemeltem az almákra...

Nem ér röhögni!   Ilyen alakja lett, miután bevontam a felső tésztalappal!

Az almák körüli tészta részt tenyerem élével lenyomkodtam, nem kell erősen, csak épp annyira hogy egyben maradjon és ne nyíljon szét sütés közben...

Tetejét lekvár + pici kókuszolaj keverékével kentem le..

190 fokra előmelegített sütőbe tettem (alsó-felső sütéssel) és így sütöttem kb. 30 percet.
(a sütési idő eltérő lehet)

Nem túl sokatmondó ez a fotó, ellenben felvágva elég mutatós és az illat... az alma és a fahéj együtt nálam mindig hatalmas kedvenc! 

Felvágva..

Puha, szaftos, illatos! Igazi őszi süti! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza