Túrós tejszínes kakaós kalács

 

Túrós tejszínes kakaós kalács

Glutén- és laktózmentesen!

Tudom, nem épp a legmegfelelőbb időpontot válaszottam a kelt tészta készítésre, de nálam sajnos nincs is ilyen időpont. Amikor jön a sugallat, akkor neki kell állnom :) Ez így volt ma is, ugyanis volt a hűtőben egy doboz túró ami felhasználásra várt, így esett a választásom Barbi oldalán található túrós tejszínes kelt kakaós kalácsra. Én glutén-és laktózmentes verzióban készítettem.

Hozzávalók:

- 400 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 250 gr laktózmentes túró
- egy csomag Dr. Oetker porélesztő
- 75 ml laktózmentes tej
- 50 ml laktózmentes habtejszín
- 3 ek cukor
- 2 egész tojás
- 3 ek kókuszolaj
- csipet só

+ egy tojás a kenéshez

Töltelék:

- 6 ek porcukor
- 2 ek holland kakaópor
- 4 ek kókuszolaj

A lisztet, cukrot és a porélesztőt a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a langyos tej+tejszín keverékét, a sót a cukrot. Egy kisebb tálban a túrót kikevertem a két tojással majd ezt is a lisztes keverékhez adtam. Bekapcsoltam a gépet és kb. 10 percig dagasztottam a tésztát, közben hozzáadtam a 3 ek kókuszolajat is. Miután összeállt a tészta, olajos kézzel átkentem a tetejét és 50 fokos sütőben 40 percet kelesztettem, ezalatt duplájára nőtt. A tésztát két részre osztottam, mindegyiket egy rizsliszttel megszórt szilikon lapon fél centi vastagra nyújtottam, lekentem kókuszolajjal...

.és rászórtam a kakaós porcukros keveréke

..felcsavartam..

Az egyik adag tésztát jénaiba tettem, a másikat egy kerámia tálba, ezt meg is csavartam. Visszatettem a meleg sütőbe még 20 percre pihenni őket, majd tetejüket felvert tojással lekentem...

180 fokos sütőben megsütöttem. Az időt nem néztem, mivel minden sütő más, így érdemes a színét figyelni! :)

Ilyen lett amit rúdban sütöttem..

Ilyen pedig a csiga alakúra formázott.

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza