Túrós, szederlekváros korongok Barbitól :)

 

Túrós, szederlekváros korongok Barbitól :)

Glutén- és laktózmentesen

Ezt a finomságot napokkal ezelőtt kiszemeltem magamnak, mikor Barbi megosztotta fb oldalán. Akkor tudtam, hogy el kell készítenem mentesen! Egyébként rengeteg szuper receptet találtok a Barbi konyhája oldalon! Nem mellesleg ő a körmösöm, úgyhogy csajok, feltétlen figyeljétek a facebook oldalát, mert eszméletlen szép dolgokat alkot, nem csak a konyhában, hanem a kis körmös műhelyében is! 

Na de a fent említett recept... én egy korábban használt gluténmentes kelt tésztámat vettem alapul és mivel égen-földön nem kaptam áfonyát, illetve nem csak áfonyát, semmilyen bogyós gyümölcsöt, így improvizáltam és maradt a fagyasztott változat. A túrókrémet is egy korábbi receptem alapján készítettem, de maga az alap ötlet Barbié! 

- 250 g Mester Család kelt tészta liszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 125 ml Joya mandulás rizstej
- 5 g Dr.Oetker porélesztő
- 1 db M-es méretű tojás
- csipet só
- 40 g cukor
- 15 g Liga margarin

Túrókrém:

- 250 g laktózmentes túró
- 2 ek feketeszeder lekvár (Anyukámtól)

A tészta oldalára kenéshez tojás fehérje de ez el is hagyható.

A lisztet tálba mértem, hozzáadtam a sót, cukrot és összekevertem. Hozzáadtam a tojást, a porélesztőt, beleöntöttem a langyos tejet majd kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Beleöntöttem az olvasztott vajat is és tovább dagasztottam. Miután összeállt a tészta, meleg helyen hagytam kelni 35-40 percet.

Amíg kelt a tészta, összekevertem a tölteléket.

Kelesztés után rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel párszor átgyúrtam a tésztát, majd kb. 1 centi vékonyra nyújtottam. 11 centi átmérőjű kör formával szaggattam majd tepsibe tettem..

A túrós-lekváros krémből kb. egy-egy evőkanálnyit tettem a tésztalapokra, egyenletesen elosztottam rajta..

..majd a fagyasztott gyümiből néhány szemet a krémbe nyomtam..

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel sütöttem kb. 20 percet majd visszavettem a hőfokot 160-ra és így sütöttem még további 10-12 percet.

(a sütési idő szerintem nem mérvadó, mert minden sütő másképp süt!)

Nagyon finom és olyan jó puha ez a tészta! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika!

vissza