Túrós gömbök

 

Túrós gömbök

Glutén-és laktózmentesen

Ez a túrós gömb a korábban készített csokis gömböm egyik változata. Mindkettő tökéletes, nem tudom melyiket szeretem jobban :) A tésztája könnyű, puha, elronthatatlan, már nagyon-nagyon sokan megsütötték...

Hozzávalók:

- 150 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 150 gr Schär MIx B liszt
- 200 ml laktózmentes tej
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- csipet só
- 30 gr cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 ek olaj + kevés a kenéshez és formázáshoz

Töltelék:

- 250 gr laktózmentes túró
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- fél citrom reszelt héja

A tészta hozzávalóit a tej és az olaj kivételével egy tálba mértem, kanállal összekevertem majd hozzáadtam a langyos tejet, elkezdtem dagasztani. Miután összeállt a tészta hozzáadtam az egy ek olajat is és kb 5-6 percig dagasztottam még a tésztát. Eztán 50 fokos sütőben kb. 35 percet kelesztettem, eközben elkészítettem a túrós tölteléket. Ehhez a túrót villával áttörtem, hozzáadtam a kétféle cukrot és a reszelt citromhéjat, majd az egészet összekevertem. Miután megkelt a tészta, kisebb gombócokat csíptem belőle és egy olajozott szilikon lapon a gombócot kézzel átgyúrtam, szinén kézzel kilapítottam (nem kell nyújtófát használni hozzá, olajos kézzel szépen ki lehet nyújtani, lapítani)..

A túrótöltelékből egy teáskanállal a tészta közepére tettem..

..majd a tészta széleit összefogtam..

.és az egészet gombóccá formáztam..

Egy csatos tortaformát (vagy bármilyen sütésre alkalmas formát) sütőpapírral kibéleltem és a gombócokat egyesével belerakosgattam..

Visszatettem a meleg sütőbe kelni őket még kb. 10 percre. Kelesztés után tetejüket lekentem olajjal..

..és 200 fokos sütőben 5-6 percet, majd további 25 percet 180 fokon sütöttem (minden sütő máshogy süt, így a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Íme a végeredmény! :) Illatozó, gyönyörűséges túrós golyók :)

Megszórtam porcukorral..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza