Török perec

 

Török perec

Fonott kelt tészta pereccé formázva, szezámmaggal megszórva. Tejmentes!

Egyszerű kelt tésztából készült sós perec..

Az eredeti receptet Aranymorzsa oldalán találtam. Már nagyon régóta szemezek a receptjeivel, most erre a szezámmagos perecre jutott a választás. Sima, búzás verzióban itt található.

A lisztet gluténmentesre cseréltem, a tejet elhagytam, helyette vizet használtam, itt az én verzióm...

Hozzávalók:

- 300 gramm Nutri free Mix per Pane liszt
- fél csomag Dr.Oetker porélesztő
- fél tk. cukor
- 1,5 ek olaj
- 200 ml langyos víz
- fél tk. só
- szezámmag
- 1 ek cukor

A lisztet dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a sót, a fél teáskanál cukrot, élesztőt, langyos vizet és az olajat, majd kidagasztottam a tésztát. Meleg helyen fél órát hagytam kelni, majd 8 részre osztottam, gobócokat készítettem az adagokból, majd kb. 25 centi hosszú rudakat sodortam belőlük..

..kettőt-kettőt összefontam..

..és kör alakba hajtottam..

50 fokos sütőben 20 percet kelesztettem, majd kevés langyos vízben elkevertem az 1 ek cukrot és lekentem a percek tetejét, utána pedig megszórtam szezámmaggal..

180 fokos sütőben sütöttem 20 percet, majd a 20 perc letelte után vékonyan lekentem a tetejüket olajjal és még 10 percet sütöttem.

Íme a végeredmény :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza