Szerb pitakenyér

 

Szerb pitakenyér

Egy különleges technikával készült magos tetejű kenyér, amit valójában lapokra tépkedve lehet fogyasztani.

Ez a recept korábban már többször szembejött velem a facebookon, mindig elolvastam, megcsodáltam és tovább is görgettem, mondom én ezt tuti nem tudom megcsinálni gluténmentes lisztből.. De mióta ilyen kísérletezős típus lettem :) újragondoltam a dolgot és nekiláttam. ..hát nem bántam meg. Nem is tudom hogy lehetne leírni ezt az ízhatást... igazából egyszerű kenyértészta az alapja ennek a pitének, de mégis kicsit más, bár azt nem tudom eldönteni hogy az enyhén, szinte alig érezhető édeskés ízét a hozzáadott méz okozza-e, mindenesetre nagyon finom! Feltétlenül próbáljátok ki! Az eredeti receptet Max konyhájának oldalán találtam, itt.

Hozzávalók:

- 100 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 100 gr Schär Mix B liszt
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 1 tk méz
- 180 ml laktózmentes tej
- 1 kk só
- 1 ek olaj

Kenéshez: olvasztott vaj, tetejére felvert egész tojás.
Szóráshoz: lenmag és szezámmag keveréke

A tészta hozzávalóit (az olaj kivételével) egy tálba mértem, robotgéppel alacsony fokozaton elkezdtem dagasztani a tésztát, majd amikor összeállt, hozzáadtam az olajat is. Ezután még kb. 10 percig dagasztottam, majd 50 fokos sütőben kb. 35-40 percet kelesztettem. Ezután kiborítottam egy szilikon lapra, átgyúrtam és 12 egyenlő részre osztottam. Már itt látszott, hogy megérte sokáig dagasztani, mert nagyon szép lyukacsos volt a tészta...

..a tészta darabokból 12 gombócot formáztam...

...amiket egyenként kb.8 centis karikákra nyújtottam..

Egy kör alakú sütőformát sütőpapírral kibéleltem, a tésztalapok mindkét oldalált olvasztott vajjal lekentem, majd elcsúsztatva egymás fölé fektettem...

Ilyen volt az első hatos réteg...

..és ilyen a 12 db tésztalappal..

Letakarva meleg helyen még kb. 10-15 percet kelesztettem, majd tetejét felvert tojással lekentem...

...megszórtam magkeverékkel...

180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem. Az időt érdemes figyelni, mert minden sütő más és más, nem lenne szerencsés ha elégne..
Ilyen szépeséges lett ez a pitakenyér.

Nem kell felvágni vagy szeletelni, egyszerűen le kell tépkedni a lapokat..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza