Szénhidrátcsökkentett csíkos kalács Szafi lisztekből

 

Szénhidrátcsökkentett csíkos kalács Szafi lisztekből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, zsírszegény, vegán

Életem legfinomabb csíkos kalácsát sikerült megsütnöm!! Komolyan mondom, brutál finom, könnyű és puha lett!!! Én nagy kalács és egyben kelt tészta imádó vagyok, kevés olyan variáció van amit nem készítettem el eddig, csíkos kalácsot is sütöttem már, de ennyire tutit szerintem még soha!

Biztosan mindenki ismeri már azt a bizonyos "házasságos" receptet!  Aki mégsem tudná miről is beszélek, az kattintson ide és megérti! 


Szóval ez a tészta brutál jó! Komolyan mondom!!! Már nagyon sok mindent készítettem belőle, de ez a csíkos kalács egy ideje már piszkálta a fantáziámat, hát mára ezt is megalkottam végre! 

Hozzávalók a világos tésztához:

  • 100 g Szafi Free Expressz liszt
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék (itt megvásárolható) 
  • fél citrom reszelt héja
  • 45 g POR eritrit
  • 2 g só
  • 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 170 g langyos víz 

Hozzávalók a kakaós tésztához:

  • 100 g Szafi Free Expressz liszt
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék (itt megvásárolható) 
  • fél citrom reszelt héja
  • 50 g POR eritrit
  • 15 g kakaópor
  • 2 g só
  • 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 170 g langyos víz 

Tetejére:

  • Szafi Free kajszibarack lekvár + pici kókuszolaj keveréke

Összeállítottam a két tésztát. Először a világosat, majd a kakaósat.

Az almaecetet, sót, vizet és reszelt citromhéjat egy tálba mértem, hozzáadtam a por eritritet, kevertem rajta egyet, majd a liszteket is beleöntöttem és kézzel összegyúrtam az egészet. 15 percig hagytam állni a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam. Ugyan így tettem a másik adag tésztával is, csak értelem szerűen a kakaóport is hozzáadtam, szintén összegyúrtam és állni hagytam.  

A tészta egyébként nagyon jó állagú, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható és nagyon illatos! 

Pihentetés után  téglalap alakúra, 22x34 cm méretűre nyújtottam mindkét lapot. Alulra tettem a világos tésztát, majd rá a kakaósat, majd átmentem rajta párszor nyújtófával, lemértem, így 24x35 cm méretű lett.

A rövidebbik!!! oldalától kezdve felcsavartam..

..és egy sütőpapírral bélelt, formába tettem. Nekem ez a méretű tészta pont belefért egy ehhez passzoló szögletes kenyérformába.

Lekentem lekvár + kókuszolaj keverékével..

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 50-55 percet sütöttem.
(a sütési idő eltérő lehet)

Íme a végeredmény 

Nagyon király lett, hatalmasra nőtt!!!

Kivettem a formából, rácsra tettem hogy teljesen kihűljön és csak azután szeleteltem..

Eszméletlen puha! Komolyan mondom, annyira nagyon finom!!! Próbáljátok ki! 

Fatörzs kifliként is elkészítettem, a tésztát 3 részre osztottam és az alábbi módon formáztam...

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza