Szénhidrátcsökkentett csíkos croissant Szafi lisztekből

 

Szénhidrátcsökkentett csíkos croissant Szafi lisztekből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, zsírszegény, vegán

Miután megsütöttem életem talán legfinomabb gluténmentes csíkos kalácsát, egyből tudtam, hogy ez a tészta kifliként/croissantként is tökéletesen működik majd! 

A tészta ugyan az mint a csíkos kalácsnál, csupán a formázás más. A következő módon készítettem..

Hozzávalók a világos tésztához:

  • 100 g Szafi Free Expressz liszt
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék (itt megvásárolható) 
  • fél citrom reszelt héja
  • 45 g POR eritrit
  • 2 g só
  • 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 170 g langyos víz 

Hozzávalók a kakaós tésztához:

  • 100 g Szafi Free Expressz liszt
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék (itt megvásárolható) 
  • fél citrom reszelt héja
  • 50 g POR eritrit
  • 15 g kakaópor
  • 2 g só
  • 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 170 g langyos víz 

Tetejére:

  • Szafi Free kajszibarack lekvár + pici kókuszolaj keveréke

Összeállítottam a két tésztát. Először a világosat, majd a kakaósat.

Az almaecetet, sót, vizet és reszelt citromhéjat egy tálba mértem, hozzáadtam a por eritritet, kevertem rajta egyet, majd a liszteket is beleöntöttem és kézzel összegyúrtam az egészet. 15 percig hagytam állni a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam. Ugyan így tettem a másik adag tésztával is, csak értelem szerűen a kakaóport is hozzáadtam, szintén összegyúrtam és állni hagytam.  

A tészta egyébként nagyon jó állagú, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható és nagyon illatos! 

Pihentetés után mindkét lapot 35 cm átmérőjű körré nyújtottam. Alulra tettem a világos tésztát, majd rá a kakaósat,átmentem rajta párszor nyújtófával, lemértem, így 37,5 cm átmérő lett.

A tésztát 8, nagyjából egyenlő részre osztottam és az ék alakok szélesebbik oldalát késsel picit bevágtam, hogy tekerésnél szebb legyen majd a croissant formája :)

Lekentem lekvár + kókuszolaj keverékével..

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 45 percet sütöttem.
(a sütési idő eltérő lehet)

Annyira finom és puha lett!!! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza