Szederlekváros-túrós háromszög Mester kelt tészta lisztből

 

Szederlekváros-túrós háromszög Mester kelt tészta lisztből

Glutén- és laktózmentesen (a tészta tejmentes, tehát más töltelékkel készítve teljesen tejfehérje mentes lesz!)

Már napok óta fogalmazódik benne, hogy milyen gluténmentes finomságot lehetne készíteni Valentin nap alkalmából! Fő szempont volt hogy könnyen és egyszerűen elkészíthető legyen, nem vagyok híve a habos-babos sütiknek, nem is szeretem csinálni, egyszerűen nem áll a kezemre, nem köt le, nem látok benne fantáziát. A kelt tésztákban annál inkább! 

Így született meg ez a szederlekváros-túrós háromszög Mester kelt tészta lisztből. A tésztához egy az egyben az ünnepek előtt készített rumos-diós kalácsom receptjét használtam, rengetegen megsütötték mert annyira-de annyira szuper ez a tészta, könnyen kezelhető, nyújtható stb. Magyarország legnagyobb gluténmentes témával foglalkozó csoportjában is hatalmas sikert aratott, itt megtaláljátok a posztot. 

Így hangzik a recept..

- 250 g Mester Család kelt tészta liszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 125 ml Joya mandulás rizstej
- 5 g Dr.Oetker porélesztő
- 1 db M-es méretű tojás
- csipet só
- 40 g cukor
- 15 g Liga margarin

Töltelék:

- 125 g laktózmentes túró
- 2 púpos evőkanál lekvár
(én most házi fekete szeder lekvárt használtam)

Tetejére kenéshez:

- 1 db kisebb tojás felverve

A lisztet tálba mértem, hozzáadtam a sót, cukrot és összekevertem. Hozzáadtam a tojást, a porélesztőt, beleöntöttem a langyos tejet majd kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Beleöntöttem az olvasztott vajat is és tovább dagasztottam. Miután összeállt a tészta, meleg helyen hagytam kelni 35-40 percet.

Amíg kelt a tészta, összekevertem a tölteléket. A megkelt tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel párszor átgyúrtam, majd kb. 3 mm vékonyra, téglalap alakúra nyújtottam. Késsel 15x 15 cm-es négyzeteket vágtam...

Pici szív alakú formával az egyik oldalán kiszúrtam a tésztát...

..majd a másik oldalára tettem a töltelékből, kb. egy evőkanál mennyiséget.

A tészta másik felát ráhajtottam...

..a széleit körbe villával jól lenyomtam...

A fenti tészta adagból 4 db 15 x15-ös méretű formám lett, egy kb. 13x 13 centi és egy 10x 10 centis.

A tésztát felvert tojással kentem le..

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel sütöttem kb. 20 percet majd visszavettem a hőfokot 160-ra és így sütöttem még további 10-12 percet.

(a sütési idő szerintem nem mérvadó, mert minden sütő másképp süt!)

Ez a lekváros-túrós krém nagyon fincsi!!! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika!

vissza