Sós kalács

 

Sós kalács

Glutén-és tejmentesen!

Kellett valami a húsvéti sonka mellé, így hát a korábban sütött édes kalácsaimból kiindulva ma sütöttem egy sós verziót! 

Kövesd a blogomat a facebookon is! ➡ facebook.com/glutenmentes.ovezet

 

 

Hozzávalók:

- 270 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt kapható: Egészség Market)
- 1 kk cukor
- 1 tk só
- 1 csomag Dr.Oetker porélesztő
- 170 ml Joya mandulás rizstej
- 1 db M-es tojás
- 35 gr Liga 

Tetejére kenéshez:

- 1 kisebb tojás
- 1 ek Joya mandulás rizstej

A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és ezután is összekevertem. Beleöntöttem a langyos mandulatejet, hozzááadtam a tojást és kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Végül beleönöttem az olvasztott Ligát is és szép fényes tésztává dagasztottam. Elsőre lehet hogy nagyon lágynak tűnik a tészta, de nem szabad hozzátenni lisztet, szépen összeáll majd, illetve kelesztés után tökéletesen formázhaó lesz! A tálat letakartam egy konyharuhával és meleg helyen 50 percet kelesztettem. Egy 20 centi átmérőjű csatos tortaformát kibéleltem sütőpapírral. A megkelt tésztából olajos kézzel kisebb gombócokat csíptem és a sütőformába rakosgattam..

Újból letakartam és meleg helyen kb. 20 percet kelesztettem. Ez idő alatt ilyen szépen megnőttek a gombócok :)

Tetejüket a felvert tojás+mandulatej keverékével lekentem..

..megszórtam nagyszemű sóval (még egyszer is nagyon köszönöm Hajni!)

180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő)

..és a sonka, amihez készült :)

Finooooom :)

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészség Market biztoítja!

www.egeszsegmarket.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza