Sós fonott kalács

 

Sós fonott kalács

Nutri-free mix per pane lisztből készült ez a sós, magokkal megszórt fonott kalács.

A receptet a Nosalty oldalán találtam, egészen pontosan itt!Hagyományos búza lisztből és sima tejből készítették, én lecseréltem a fő alkotóelemeket, majd megküzdöttem a puha, ragacsos tésztával! A végére azért összebarátoztunk, vagy mondhatnám úgy, a tészta megadta magát, legyőztem! :)

A fonott kalács hozzávalói a következők:

- 30 dkg Nutri free Mix per Pane liszt
- 1 tojás
- 1 csomag Dr. Oetker szárított élesztő
- 250 ml laktózmentes tej
- 25 ml olaj
- 1 tk só
- 1 tk cukor

Kenéshez:

- 1 kisebb tojás

Szóráshoz:

- köménymag
- durva szemű só
vagy bármilyen magkeverék

A tojást a dagasztógép táljába tettem, kézi habeverővel elkevertem, közben folyamatosan adagoltam hozzá az olajat, míg teljesen sima állagú nem lett. Hozzáadtam a langyos tejet, élesztőt, cukrot, lisztet, és sót, majd bekapcsoltam a dagasztó gépet és szép fényes, lyukacsos tésztává dagasztottam. Én kb. még 2 csapott evőkanál lisztet tettem hozzá, többet nem.A tészta nagyon lágy, folyós lesz, de ez nem baj, ilyennek kell lennie. 50 fokos sütőben 45 percig kelesztettem a tésztát, majd egy rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam, ahol a tetejét megszórtam még egy kevés Nutri free liszttel.

Éles késsel kb. 10 centis darabokat, vágtam a tésztából, gombóccá formáltam, majd 15-20 centis rudakat sodortam belőle és összefontam.

A tészta nagyon-nagyon ragad!!! Sok türelem kell hozzá, nem szabad feladni :)

A mini fonott kalácsokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, tetejüket lekentem felvert tojással és megszórtam köménymaggal, néhányat pedig vegyes magkeverékkel.

Hagytam még pihenni úgy 15-20 percet és 200 fokra előmelegített sütőben készre, szép világos színűre sütöttem.

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza