Sakk szelet Szafi lisztekből, szénhidrátcsökkentetten

 

Sakk szelet Szafi lisztekből, szénhidrátcsökkentetten

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, zsírszegény, vegán

Életem legfinomabb csíkos kalácsának receptjét vettem alapul ehhez a recepthez. Készítettem már sakk szeletet korábban, de az nem a kelt tésztás verzió volt, de formának tökéletes kiindulópont volt ez a reci!   

Hozzávalók a világos tésztához:

  • 100 g Szafi Free Expressz liszt
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék 
  • fél narancs reszelt héja
  • 45 g POR eritrit
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 g só
  • 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 170 g langyos víz 

Hozzávalók a kakaós tésztához:

  • 100 g Szafi Free Expressz liszt vagy Szafi Free hilágos kenyérliszt
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék
  • fél narancs reszelt héja
  • 50 g POR eritrit
  • 1 tk vanília kivonat
  • 15 g kakaópor
  • 2 g só
  • 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 170 g langyos víz 

Tetejére:

  • Szafi Free kajszibarack lekvár + pici kókuszolaj keveréke

Összeállítottam a két tésztát. Először a világosat, majd a kakaósat.

Az almaecetet, sót, vizet, vaníliát és reszelt narancshéjat egy tálba mértem, hozzáadtam a por eritritet, kevertem rajta egyet, majd a liszteket is beleöntöttem és kézzel összegyúrtam az egészet. 15 percig hagytam állni a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam. Ugyan így tettem a másik adag tésztával is, csak értelem szerűen a kakaóport is hozzáadtam, szintén összegyúrtam és állni hagytam.  

Pihentetés után 6, nagyjából egyenlő adagra osztottam a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyik kis tészta adagot 22 cm hosszú rúddá sodortam, azért ekkorára mert pont ilyen hosszú szögletes kenyérsütő formám van itthon.

A rudakat ellentétes színenként egymás mellé, majd fölé pakolgattam a sütőformában..

Tetejét lekentem lekvár + kókuszolaj keverékével és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 45 percet sütöttem.
(a sütési idő eltérő lehet)

Nem fogok hazudni! A kalács legbelső rész, talán pont a közepe kicsit nyersnek bizonyult. Nyilván ott érte kevésbé a hő, így ha legközelebb készítem, a sütési idő leteltével sütőpapírral együtt kiveszem a formából és visszateszem a rácsra még pár percre. Ekkor már nem fog szétcsúszni, tartani fogja a formáját!
Végül miután kihűlt, szeleteltem! Annyira szép lett! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza