Sajtos-kolbászos csavart rúd Szafi lisztekből

 

Sajtos-kolbászos csavart rúd Szafi lisztekből

Gluténmentes, szójamentes, élesztőmentes, tojásmentes, szénhidrátcsökkentett.

Sokszor kérdezitek tőlem, a gluténmentes diétám során mi az ami a legjobban hiányzik! Én az édes és sós ételekre/nasikra tudom leszűkíteni a találatot. Nekem mindig is a sós rágcsák, a ropi, a keksz, kréker és a sós kelt tészta az ami leginkább hiányzott! Szerencsére már mindegyik megtalálható mentes verzióban a blogon, csak bírjátok a keresőbe, hogy mit szeretnétek sütni és ki is dobja a találatokat. Én ugyan így "bogarásztam" a napokban a Barbi konyhája blogon, kerestem valamit amit el tudnék készíteni a kedvenc Szafis "házasságos" receptemből. Így bukkantam erre a csavart rúdra. Nekem is van hasonló receptem a blogon, pizzakrémmel töltve sőt, édes kakaós verzióba is, de most megfogott ez a sonkás-kolbászos-sajtkrémes cucc.  Mivel a napokban sütöttem egy szuper kis töltött csigát, amibe sonka került, így egyértelmű volt, hogy most maradok a kolbász-sajt kombinációnál. Amúgy nagyon tetszik ez a formázás, több oldalon is találtam hasonlót, végül ezt a dupla fonott változatot vetettem be. 

A tészta hozzávalói a következők:

Hozzávalók:

  • 200 g Szafi Free világos puha kenyérlisztkeverék vagy Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 80 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék 
  • 4 g só
  • 40 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 340 g langyos víz

Töltelék:
  • ízlés szerint, én Violife Creamy növényi sajtkrémet és kolbász karikákat tettem bele

Tetejére:

  • natúr paradicsomszósz + pici víz keveréke

Az almaecetet/citromlevet, sót és a vizet egy tálba mértem, hozzáadtam a liszteket és kézzel összegyúrtam az egészet. 10 percig állni hagytam a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam és kb. 38x42 cm méretű téglalapra nyújtottam. A tészta egyik felét megkentem növényi "sajt"krémmel...

..tettem rá kolbászkarikákat...

A szabadon levő tésztát pedig a kolbászosra hajtottam...

Kb. 3 centi széles csíkokra vágtam...

..és a tésztacsíkokat egyenként félbevágtam, úgy hogy a tészta végén hagytam kb. 1 cm egyben.

A két csíkot összecsavartam...

A csavart rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem..

Natúr paradicsomszósz + pici víz keverékével kentem le, megszórtam szezámmaggal és egész köménnyel..

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 40-45 percet sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Ez baromi finom lett! A tészta széle kissé roppanós, belül puha és krémes a sajtkrémtől és fűszeres a kolbászkarikáktól! Isteni! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza