Rumos-diós puffancs és kifli Szafi lisztekből

 

Rumos-diós puffancs és kifli Szafi lisztekből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, szénhidrátcsökkentett

Ez annyira brutálisan finom lett, hogy elmondani nem tudom! Ez a töltelék.. uramisten! Nagyon-nagyon ütős!!! A tészta a jól bevált "házasságos" recept, nagyon szeretem, igazán jó állagú, könnyen formázható.

Kifliként formázva is elkészítettem, a képek aljára görgetve találjátok.

 

Hozzávalók kb. 8 db puffancshoz:

  • 200 g Szafi Free expressz liszt 
  • 80 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 g POR eritrit
  • 4 g só
  • 40 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 340 g langyos víz 

Töltelék:

  • 180 g darált dió
  • 50 g eritrit
  • 90 ml víz
  • 1 tk vanília kivonat
  • 3 tk rum
  • 1 citrom citrom reszelt héja

Kenéshez:

  • Szafi Free kajszibarack lekvár + pici kókuszolaj keveréke

Elsőként a tölteléket készítettem el. Ehhez a vizet az eritrittel, rummal, vaníliával és a reszelt citromhéjjal összefőztem, hozzáadtam a darált diót, néhányat kevertem rajta, majd lezártam a gázt és hagytam teljesen kihűlni. 

A tésztát a következőképp állítottam össze. Az almaecetet, sót, vizet és reszelt citromhéjat egy tálba mértem, hozzáadtam a por eritritet, kevertem rajta egyet, majd a liszteket is beleöntöttem és kézzel összegyúrtam az egészet. 10 percig hagytam állni a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam és kb. 4 mm vékonyra nyújtottam. A tésztalapból téglalapokat vágtam, összesen 16 darabot. Egy-egy lap közepére a kihűlt rumos-diós töltelékből tettem kb. egy csapott evőkanállal és egy másik tésztával befedtem. Széleit villával összenyomtam. A maradék tésztából kicsi csillag formákat szúrtam és a puffancsok tetejére tettem. 

Sütőpapíros tepsibe tettem, tetejét lekvárral kentem le és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel) kb. 40-42 percet. (a sütési idő eltérő lehet)

Olyan de olyan isteni illat volt a konyhában, miközben sült ez a puffancs!!! Nagyon finom lett!

Kifliként készítve így néz ki. A fenti recept felét vettem, tehát mind a tésztából, mind pedig a töltelékből fél adagot készítettem és az alábbi módon formáztam..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza