Rumos diós-mákos tekercs Mester kelt tészta liszből

 

Rumos diós-mákos tekercs Mester kelt tészta liszből

Glutén- és tejmentesen

Aki ismer, tudja hogy mákimádó vagyok! ♥️ Rengeteg mákos recept van a blogomon, különböző tésztákat töltöttem vele. A diót is nagyon szeretem, a zserbó óriási kedvenc nálunk, abból sosem lehet egy adagot sütni, mert valahogy mindig rájár a család! ☺️ De mondjuk ha bejgliről van szó, akkor csakis mák jöhet szóba. Kelt kalácsok esetében is csak ezt a tölteléket tudom elképzelni, illetve tudtam... eddig! Mert hogy ma megsütöttem (szerintem) a világ legfinomabb diós-mákos tekercsét és valami miatt most a szívem a diós részhez húz. Húúú, annyira nagyon finom lett, ezt feltétlen ki kell próbálnotok! ☺️ Persze készíthető csak mákosan vagy csak diós töltelékkel is, de így vegyesen meg aztán egyenesen mennyei! ♥️

Hozzávalók:

- 250 g Mester Család kelt tészta liszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 125 ml Joya mandulás rizstej
- 4 g Dr.Oetker porélesztő
- 1 db M-es méretű tojás
- csipet só
- 40 g cukor
- 30 g Liga margarin

Mákos töltelék:

- 110 g darált mák
- 50 g cukor
- 100 ml víz
- 1 tk Dr.Oetker vanília kivonat
- 2 tk rum
- fél citrom reszelt héja

Diós töltelék:

- 180 g darált dió
- 50 g cukor
- 100 ml víz
- 1 tk Dr.Oetker vanília kivonat
- 2 tk rum
- fél citrom reszelt héja

Tetejére egy kisebb tojás felverve

A lisztet tálba mértem, hozzáadtam a sót, cukrot és összekevertem. Hozzáadtam a tojást, a porélesztőt, beleöntöttem a langyos tejet majd kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Beleöntöttem az olvasztott vajat is és tovább dagasztottam. Miután összeállt a tészta, meleg helyen hagytam kelni 35-40 percet.

Amíg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. Ehhez a vizet a cukorral, rummar, vaníliával és a reszelt citromhéjjal összefőztem, hozzáadtam a mákot, néhányat kevertem rajta, majd lezártam a gázt és hagytam teljesen kihűlni. A diós töltelékkel ugyan így jártam el.

Rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel párszor átgyúrtam, majd kb. 5-6 mm vékonyra, téglalap alakúra nyújtottam...

Érdemes a rendelkezésre álló sütőformát előre lemérni, hogy az milyen hosszú, mert a tésztát ennek megfelelő szélességre kell majd nyújtani.

Én egy 29 cm hosszú formában sütöttem a kalácsot, de szélesebbre nyújtottam a tésztát, mert majd töltés után, csavarás előtt a széleit vissza kell hajtani.

A tésztát képzeletben elfeleztem, a felső részére tettem a mákos, alulra pedig a diós tölteléket...

A tészta rövidebbik széleit behajtottam...

Majd óvatosan felcsavart mindkét hosszabbik oldalt, egymással szemben, míg középen épp találkoztak...

A sütőformát kibéleltem sütőpapírral, óvatosan átemeltem a kalácsot...

..majd meleg helyen további 10 percet kelesztettem. Tetejét felvert tojással kentem le és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütöttem.

(a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Azt hiszem megfelelő arányú a tészta-töltekék! ☺️

Nagyon-nagyon finom lett!!! Odáig vagyok érte meg vissza!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza