Panettone Nutri-free Mix per Pane lisztből

 

Panettone Nutri-free Mix per Pane lisztből

Glutén- és tejmentesen

A második próbálkozásom panettone ügyben! :) Nemrég egy másik fajta kelt tészta lisztből is elkészítettem, az a szívem csücske, mert nagyon sokat dolgoztam vele. :) Ezzel sem kevesebbet, higgyétek el! Nem mondom hogy egy pikk-pakk elkszíthető finomság ez, de megéri vele dolgozni! Bármennyire is állítják egyesek, hogy a "házi készítésűnek nincs olyan aromája" mint az igazi olasz verziónak, hát.... szomorú hírem van, mert bizony van! Ez pont olyan, ha nem jobb! :)

A készítés folyamta a következő, szépen sorban, részletekben írom..

 

sütőformát nagyon szépen köszönöm a Cookori konyhafelszerelési webáruháznak!

Hozzávalók egy 16 centi átmérőjű panettone formához, 
elősként a kovászhoz:

- 1 csomag porélesztő
- 100 ml Joya mandulatej
- 70 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt megvásárolható: Egészségmarket)
- 10 g cukor 

A tésztához: 

- 150 gr Liga margarin
- 370 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt megvásárolható: Egészségmarket)
- 4 db M-es méretű tojás
- 130 gr cukor
- 1 tk só
- 1 tk mandula aroma
- 1 tk citrom aroma vagy 2 citrom reszelt héja
- 100 gr aszalt gyümölcs (én feketecseresznyét és tejmentes étcsoki cseppet tettem bele)

Tetejére:

- kenéshez tojás
- szóráshoz szeletelt mandula 

Elsőként most is a kovászt készítettem el. A langyos tejbe szórtam a porélesztőt, összekevertem és vártam pár percet majd hozzáadtam a cukrot és a lisztet is és az egészet egy folpackkal lefedetem, 1 órát állni hagytam. 10 perc után már ilyen szép volt a kovászom..

Egy óra leteltével már óriás buborékok voltak benne és az illata is pont olyan volt mint amilyennek lennie kell egy kovásznak :)

Hozzáadtam a tojásokat és a lisztet, sót, mandula és citrom aromát és a cukrot is..

..majd elkezdtem dagasztani a tésztát, közben hozzáadtam a puha, szinte folyékony Ligát és géppel kb. 8-10 perc alatt kidagasztottam...

Közben apránként beleszórtam az aszalt gyümölcsöt és a csokicseppet is..

Folpackkal lefedtem majd 6 és fél órát pihentettem hűtőben. Hivatalosan egy teljes éjszakát kellett volna ott lennie, de olyan szépen megőtt a tésztám, hogy gondoltam nem fogom elrontani. Hát így is lett :)

A panettone formát kikentem olajjal (nem kell rizslisztezni) és enyhén olajos kézzel átemeltem a dagasztótálból formába a tésztát. Tetejét elsimítottam és meleg helyen 2 órát kelesztettem. 
(ez a meleg hely egészen pontosan 50 fokos sütő volt)

Ez idő alatt ilyen szép nagyra nőtt a tésztám :)

Tetejét felvert tojással kentem le és megszórtam szeletelt mandulával...

170 fokra előmelegített sütőben sima alsó-felső sütéssel (nem kell hozzá légkeverés) 55-60 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő sütőfüggő!)

Mivel elég hosszú folyamatot vett igénybe az elkészítés, így ezeket a fotókat már csak lámpafénynél tudtam elkészíteni. (este 10-kor vettem ki a sütőből) :)

Egy teljes éjszakát pihent rácsra téve a formában és másnap reggel szeleteltem..

A csokicsepptől és az aszalt gyümitől ilyen szép barna a tésztája :) 

Gyönyörű lyukacsos lett a tészta, nagyon boldog vagyok hogy ilyen szépre sikerült! :)

Próbáltam közelebbről is lefotózni hogy jól látszódjon a belseje :)

Annyira örülök hogy ilyen szépre sikerült! :)

Sütéseimhez az alapanyagokat az Egészség Market bizotsítja!

www.egeszsegmarket.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

 

 

 

 

vissza