Panettone Mester kelt tészta lisztből

 

Panettone Mester kelt tészta lisztből

Olasz karácsonyi kuglóf különlegesség glutén és tejmentesen

Kemény fába vágtam a fejszémet! :) Megsütöttem életem első olasz karácsonyi kuglófját, a Panettonét :) Nem annyira bonyolult elkészíteni, mint amilyen hosszú ez a bejegyzés, de érdemes kipróbálni, mert valami eszméletlen ízvilága van, tökéletes édesség akár ajndákba, akár egy hűvösebb napra illetve karácsonykor az ünnepi asztalon is méltón megállja helyét!! :) A receptet itt találtam, némiképp eltértem tőle, mind időben mind alapanyagokban, mert nagyon nem szeretem a mazsolát így én aszalt gyümölcsöt tettem bele, és a narancshéjat citromra cseréltem :)



A sütőformát nagyon szépen köszönöm Faluvégi Évának és a Cookori konyhafelszerelési webáruháznak!


Hozzávalók egy 16 centi átmérőjű panettone formához, 
elősként a kovászhoz:

- 1 csomag porélesztő
- 100 ml Joya mandulatej
- 70 gr Mester kelt tészta liszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 10 g cukor 

A tésztához: 

- 280 gr Liga margarin
- 370 gr Mester kelt tészta liszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 4 db M-es méretű tojás
- 130 gr cukor
- 1 tk só
- 1 tk mandula aroma
- 4 db közepes méretű citrom reszelt héja
- 100 gr aszalt gyümölcs (én feketecseresznyét és sárgabarackot tettem bele)

Tetejére:

- kenéshez tojás
- szóráshoz szeletelt mandula 

Elsőként a kovászt készítettem el. A langyos tejbe szórtam a porélesztőt, összekevertem és vártam 5 percet. Ezután hozzáadtam a cukrot és a lisztet is és az egészet egy folpackkal lefedetem, 1 órát állni hagytam...

30 perc elteltével már ilyen szép volt a kovászom :)

Miután letelt az 1 óra, a kovászomat átöntöttem a dagasztógépem üstjébe (ha valaki kézi robotgépet használ, akkor nyugodtan mérje rá erre a kovászra a többi hozzávalót) hozzáadtam a lisztet, cukrot, sót, mandula aromát és a tojásokat is..

..majd 5 percen át dagasztottam a tésztát. Utána apránként adagloltam hozzá a puha, szobahőmérsékletű vajat is és szép sima tésztává dagasztottam. Legvégül került bele a reszelt citromhéj és az aszalt gyümi..

Dagasztás után a tésztát egy olajozott tálba tettem, lefedtem folpackkal és hűtőbe tettem.

Pontosan 7 órát pihent a tésztám a hidegben. Tudom hogy erdetileg egy éjszakát kellett volna ott töltenie, de mivel én már reggel neiláttam az elkészítésnek és mert a tésztám gyakorlatilag majdnem két és félszeresére nőtt ez idő alatt, így úgy gondoltam elég ennyi idő neki.

Jól gondoltam :) Ekkora volt 7 óra után..

A sütőformát kikentem olajjal (nem kell megszórni semmivel) A tésztát enyhén olajos kézzel vettem ki a tálból, formába tettem és 2 órát meleg helyen kelesztettem.

Ezután tetejét lekentem felvert tojással...

..megszórtam szeletelet mandulával...

Majd 170 fokra előmelegített sütőben sima alsó-felső sütéssel (nem kell hozzá légkeverés) 55-60 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő sütőfüggő!)

(sajnos már csak lámpafénynél tudtam elkészíteni a fotókat mert mire megsült ez a finomság, addigra beesteledett)

Kár hogy nem tudom az illatokat így a blogon keresztül átadni nektek, mert ez valami csodálatos! Sütöttem már korábban is kuglófot, de ez más, nagyon más!! :)

Fél óra leteltével vettem le róla a csatos formát és hagytam teljesen kihűlni. 

Nem szeretek lámpafénynél fotózni, így aludtam rá egyet és másnap reggel tökéletes körülmények között lefotóztam ezt az isteni finom, illatozó szépséget :)

Íme az én egy teljes napot dédelgetett Panettone-m :)

Felvágva :)

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat a Mester Család biztosítja!

webaruhaz.mestercsalad.hu


vissza