Narancsos "túró"krémmel töltött kakaós batyu

 

Narancsos "túró"krémmel töltött kakaós batyu

Gluténmentes, TEJMENTES, tojásmentes, szénhidrátcsökkentett.

Lehet már unjátok, hogy én mindig azt hajtogatom, hogy ez a "házasságos" tészta számomra a TOP kategória, de mit tegyek ha tényleg így van. Én tényleg minden formában, sósan és édesen is nagyon szeretem. Egyrészt rémesen egyszerű elkészíteni, másrészt faék egyszerű és nem utolsó sorban BRUTÁL jó állagú és nagyon finom!!!
A napokban eldöntöttem, hogy most kakaós változatban fogom elkészíteni és mivel már a korábbi csíkos kalács, csíkos csiga és csíkos kifli változatoknál is nagyon jól működött a dolog, ezért gondoltam most is ez lesz a tészta alapom.
A töltelékhez Szafi blogján található köles alapú vegán túrókrémet választottam, fél adagot készítettem kevesebb folyadékkal, így tökéletesen tartotta a formáját, nem lett folyós ja és felturbóztam narancshéjjal és narancs kockákkal is.

RECEPT ITT!

 Hozzávalók a kakaós tésztához:

  • 100 g Szafi Free Expressz liszt vagy Szafi Free világos puha kenyérliszt
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék (itt megvásárolható) 
  • fél narancs reszelt héja
  • 2 g porélszető (enélkül is tökéletes lesz!!)
  • 50 g POR eritrit
  • 15 g kakaópor
  • 2 g só
  • 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 170 g langyos víz 

Tetejére kenéshez kókuszolaj vagy sima olaj.

Elsőként elkészítettem a köles alapú "túró"krémet, amit a végén fele annyi vízzel kevertem össze és NEM turmixoltam mert nekem így hogy darabos, jobban bejön. :) Ezután hűtőbe tettem és összeállítottam a tésztát. A citromlevet, sót, vizet és reszelt narancshéjat egy tálba mértem, hozzáadtam a por eritritet, kakaóport kevertem rajta egyet, majd a liszteket is beleöntöttem és kézzel összegyúrtam az egészet. Nagyon lágy lesz a tészta, de nem kell hozzá plusz lisztet adni, pár perc kavargatás, gyúrás után tökéletes állagú lesz. 15 percig hagytam állni a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam. 

A tészta nagyon jó állagú, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható és nagyon illatos! 

Pihentetés után kb. 4 mm vékonyra nyújtottam és 13x13 centis négyzetekre osztottam. A maradék tésztát mindig összegyúrtam és újra kinyújtottam. 

A hűtőből kivett túrókrémből egy-egy evőkanálnyi mennyiséget tettem a tésztára, erre került néhány narancs kocka és a tészta sarkokat összecsíptem mintha batyut formáznék. Lekentem olajjal és 180 fokra előmelegített sütőben alsó felső sütéssel 32 percet sütöttem. 
(a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Elképesztő finom! Annyira puha ez a tészta, nagyon feldobja a narancs íze!
Igen tuti lett, próbáljátok ki!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza