Málnás-csokis csiga

 

Málnás-csokis csiga

Glutén, tej és tojásmentesen!

Tojásmentes tésztákkal ismerkedem egy ideje. Marika a Malena konyhája blog írója ebben nagy segítségemre van. Online tanácsadás folyik :) ma épp ennél a csigánál segített nekem, amit itt is és még egyszer is nagyon szépen köszönök neki!!!

A korábban készített rétesemnél is nagyon jól működött a Nutri tésztalisztje, így Marika tanácsait megfogadva ezt a receptet vettem alapul  és a következőképp készítettem el a tojásmentes csigákat...

 

Hozzávalók:

- 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt kapható: Egészségmarket)
- 50 gr Nutri-free Mix per Pasta Fresca tésztaliszt (itt kapható: Egészségmarket
- 1 csomag Dr.Oetker porélesztő
- 150 ml Joya mandulás rizstej
- 100 ml víz
- 2 csapott ek cukor
- 1 kk Dr. Oetker vaníliakivonat
- csipet só
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 2 ek olvasztott Liga margarin

Töltelék: 

- 100 gr porcukor
- 2 ek holland kakaópor
- 100 gr málna 

Nyújtáshoz:

- kókuszzsír

Kenéshez:

- 1 ek Liga margarin
- 1 ek Joya mandulás rizstej

A kétféle lisztet, cukrot, sót, reszelt citromhéjat egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt, beleöntöttem a meglangyosított mandulatej+víz keverékét és robotgéppel összeállítottam a tésztát, végül a 2 evőkanál olvaszottt Ligát is hozzáadtam, majd tovább dagasztottam még kb. 3-4 percig. A kidagasztott tésztát konyharuhával letakarva meleg helyen 1 teljes órát kelesztettem. A szilikon nyújtólapomat kb. egy evőkanál kókuszzsírral kentem le vagyis mondhatnám úgy hogy inkább elmaszatoltam rajta, tehát nem rizslisztes felületen nyújtottam. A megkelt tésztát erre az olajozott felültre borítottam, kézzel párszor átgyúrtam majd fél centi vastagra nyújtottam...

Látszik a tésztán, hogy fényes a felülete, ezért én már nem kentem le a töltelék megszórása előtt kókuszolajjal...

Rápakoltam a málnaszemeket is...

..és a hosszabbik oldalától feltekertem, majd kb. 2 centi széles darabokra vágtam. A csigákat sütőpapíros tepsibe rakosgattam, közel egymáshoz...

Ismét letakartam és még 15 percet kelesztettem/pihentettem...

Tetejüket, oldalukat olvasztott Liga+ a mandulatej keverékével kentem le...

175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütöttem.

Tudom, nem szép szabályos, de akkora bazi málnaszemeket pakotlam bele :) hogy csak így tudtam feltekerni a tésztát. Mondjuk engem cseppet sem zavart, mert állatira örültem annak hogy végre tojás nélkül is sikerült királyságosan puha kelt tésztát készítenem :)

Sütéseimhez az alapanyagokat az Egészségmarket biztosítja!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

 

vissza