Mákos tekercs Nutrifree Mix per Pane lisztből

 

Mákos tekercs Nutrifree Mix per Pane lisztből

Glutén- és tejmentesen

Újabb kelt tészta, mert olyan kevés van belőle a blogon ☺️

Hozzávalók:

- 300 g Nutrifree Mix per Pane liszt (itt megvásárolható: Egészségmarket)
- 1 csomag Dr. Oetker porélesztő
- 200 ml Joya mandulás rizstej 
- 1 db M-es méretű tojás
- 1 ek olvasztott Liga margarin 
- csipet só
- 50 g cukor

Töltelék:

- 220 g darált mák
- 130 g cukor
- 210 ml Joya mandulás rizstej
- 2 tk Dr.Oetker vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja

Tetejére kenéshez:

- 1 tojás

A lisztet és az élesztőt a dagasztógép táljába mértem majd kanállal alaposan összekevertem. Hozzáadtam a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd megint összekevertem. Beleöntöttem a tojást és a langyos tejet, majd kézi robotgép dagasztóspiráljával elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáadtam az egy evőkanál olvasztott vajat is és kidagasztottam a tésztát. Nagyon szép fényes lett. Letakarva meleg helyen 35-40 percet kelesztettem.

Amíg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. Ehhez a tejet a cukorral felforraltam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a vanília kivonatot végül a darált mákot is és alaposan összekevertem, hagytam teljesen kihűlni.

A megkelt tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam és kézzel párszor átgyúrtam és 4 gombócra osztottam. (itt megjegyezném hogy elég meleg volt a konyhámban, így a 4 db gombóc formázás közben is tovább kelt még, így ha legközelebb készítem, tuti biztos hogy a fenti tésztamennyiségből legalább 5 vagy akár 6 gombócot fogok formázni)

A 4 gombócot egyenként ovális vagy téglalap alakúra nyújtottam (ki minek nevezi a lenti formát)..

Majd a máktöltelékből kb. 2 evőkanálnyi mennyiséget a tészta hosszabbik szélére tettem...

A tésztát ráhajtottam, ujjaimmal le is nyomtam, hogy ne nyíljon szét..

Majd a szabadon maradt tésztalapot késsel felcsíkoztam...

Hasonló módszerrel készült korábban az epres-vaníliás hernyókiflim is :)

A tészta töltött részét a felcsíkozottra fordítottam és addig forgattam tovább, míg a tésztacsíkok alulra nem kerültek :) Ezután a rúd két végét összecsíptem, hogy összeragadjon a tészta, majd sütőpapíros tepsibe tettem a tekercseket...

Meleg helyen további 10 percet kelesztettem, majd tetejüket felvert tojással kentem le...

..és 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 10 percet, majd további 15 percet 160 fokon.
(a sütési idő sütőfüggő)

Állati finom, de tényleg! Nem túlzok! ❤️ Brutál sok töltelékkel, így pont tökéletes! 

vissza