Mákos ostoros kalács

 

Mákos ostoros kalács

Csokis és mákos verzióban is egyaránt finom. Ez a mákos tejmentes is!

..egy újabb kelt tészta variáció..

Van egy megszokott kelt tészta receptem, amit már nagyon régóta használok. Mind sós, mind édes variáció készíthető belőle, nagyon szeretem, sosem csalódtam még benne. De most mégis kipróbáltam egy másikat, bár sokban nem különbözik az eddigitől, de mégis más egy picit..

A tészta hozzávalói a következők:

- 150 gr Nutrifree Mix per Pane liszt
- 150 gr Schär Mix B liszt
- valamivel több mint fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 30 gr cukor
- csipet só
- 1 tojás sárgája
- 180-200 ml Joya rizstej
- 1-2 ek olaj
- egy kisebb citrom reszelt héja

A töltelékhez:

- 200 gr garantáltan gluténmentes darált mák
- 100 gr cukor
- 1 csomag Dr- Oetker vaníliás cukor
- 150 ml Joya rizstej

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem, dagasztógéppel összeállítottam, közben folyamatosan adagoltam hozzá a langyos rizstejet. Nem biztos hogy kell a teljes 2 dl, ez attól függ milyen liszttel készítjük, mekkora a tojás mérete amit használunk. Nem kell megijedni, egy nagyon kellemes állagú, kifejezetten lágy tésztát kapunk végeredményként. Én a tésztát meleg helyen, 50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem, ezután már tökéletesen lehet dolgozni vele.

Miközben kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. A rizstejet a cukorral és a vaníliás cukorral összefőztem, hozzáadtam a darált mákot, alaposan összekevertem és hagytam hűlni.

A megkelt tésztát három részre osztottam, egy szilikon lapot kevés rizsliszttel megszórtam, majd a gombócokat egyesével téglalap alakúra nyújtottam, rákentem a máktölteléket..

..majd a tésztalap oldalait behajtottam és feltekertem...

Ezt a manővert a maradék két tésztagombóccal is eljátszottam..

Majd a rudakat hármas fonással összefontam...

Tetejét felvert tojással megkentem és visszatettem még 10 percre az 50 fokos sütőbe kelni...

A sütőt 200 fokra állítottam és így sütöttem a kalácsot kb. 8-10 percet, majd visszavettem a hőfokot 180 fokra és még 20 percet sütöttem.

A sütési idő mindig sütőfüggő!!!!

Íme a végeredmény :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza