Mákos háromszög Nutrifree lisztből

 

Mákos háromszög Nutrifree lisztből

Glutén- és tejmentesen

Sokan idegenkednek a bejgli készítésétől, pedig higgyétek el, nem igényel különösebb tudást, talán inkább türelmet. Én sem úgy születtem hogy tudtam bejglit sütni, gluténmenteset meg aztán pláne nem. Pár éve viszont eldöntöttem, nem lesz olyan süti, amit ne tudnék mentesen elkészíteni, így volt ez a bejglivel is.

Valahogy nálunk a mákos a favorit, nagyon szeretjük a diós sütiket is, de ha bejgli akkor mákos! ☺️ Ezt a szuper egyszerű receptet azért készítettem el, hogy aki mégis tart a gluténmentes bejgli sütéstől, akkor se kelljen lemondani a mákos finomságokról ünnepekkor. 

(ha mágis inkább bejglit sütnétek, itt találtok egy tuti receptet hozzá, videóval!)

 

Hozzávalók:

  • 300 gr Nutrifree Mix per Pane liszt (itt megvásárolható: Egészségmarket)
  • 1 csomag Dr. Oetker porélesztő
  • 200 ml Joya mandulás rizstej 
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 1 ek olvasztott Liga margarin
  • csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:

  • 220 gr darált mák
  • 100 gr cukor
  • 210 ml Joya mandulás rizstej
  • 2 tk Dr.Oetker vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja

Tetejére:

  • 1 kisebb tojás 

A lisztet és az élesztőt a dagasztógép táljába mértem majd kanállal alaposan összekevertem. Hozzáadtam a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd megint összekevertem. Beleöntöttem a tojást és a langyos tejet, majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáadtam az egy evőkanál olvasztott vajat is és kidagasztottam a tésztát. Nagyon szép fényes lett. Letakarva meleg helyen 35-40 percet kelesztettem.

Amíg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. Ehhez a tejet a cukorral felforraltam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a vanília kivonatot végül a darált mákot is és alaposan összekevertem, hagytam teljesen kihűlni.

A megkelt tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam és kézzel párszor átgyúrtam..

...majd téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra nyújtottam..

Érdemes az általam oly sokszor emlegetett gumikesztyűs módszert alkalmazni, mert a tészta kissé lágy, tapad és ragad, de kesztyűben nagyon királyul lehet bánni vele.

A kihűlt tölteléket a tésztára halmoztam...

A tészta két rövidebbik végét behajtottam...

Majd szélesebbik szélétől fogva felcsavartam. Nem kell túl szorosan de nagyon lazán sem!

Késsel háromszög alakokat vágtam..

A tekercseket sütőpapíros tepsibe tettem, és további 10 percet kelesztettem...

Tetejüket felvert tojással kentem le..

Majd 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és alsó-felső sütéssel kb. 10 percet sütöttem, majd további 15-20 percet 160 fokon.
(a sütési idő sütőfüggő)

Nagyon finom, puha, illatos és szaftos! Tele sok-sok mákkal! ☺️

Imádjuk! ♥️

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza